am@astronomija.co.yu

 

 

Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Vreme

Da li dilatacija vremena tokom kretanja velikim brzinama postoji i kada se krećemo krivolinijski tj kružimo oko mesta gde vršimo merenje? Da li postoji i da li je isto i kada se približavamo i kada se udaljavamo od mesta koje vremenski smatramo referentnim za merenje?

Ako se krećemo brzinom bliskom brzini svetlosti, da li će svetlosni zrak pored nas proći isto brzinom svetlosti ili manjom? A ako mi, krećući se brzinom bliskom brzini svetlosti usmerimo npr. laser nazad ili napred, kojom brzinom će njegov zrak proći pored mesta koje u odnosu na nas miruje? Znači pitam da li je kretanje svetlosnim i bliskim brzinama relativno kao i po školama omiljeno opisivanje kretanja voza?

Kinezi

iz materijala koje sam neki dan koristio za potrebe pisanja jednog clancica..isplivalo je da su kinezi tijekom ove godine do pocetka novembra obavili 44 lansiranja raznih satelita/raketa, realno je ocekivati da ce brojka do kraja godine prijeci "direktivu 50"
uostalom upravo grade novi kontrolni centar zbog potreba digitalnog automatskog pracenja velikog broja letjelica (i ne samo njihovih) u orbiti, a uskoro i van nje..
zanimljive informacije..iako je kineski predstavnik na konferenciji "svemirskog kluba" u indijskom udaipuru izjavio kako kina "zasada" ne planira let thaikonauta na mjesec..
m

Temperatura čega??

kolika je prosecna temperatura svemira?
cuo sam da su negde otkrili najhladnijie mesto,-272 C. Ali interesuje me cega je to temperatura?
 

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(novembar 2004.)

vrh