am@astronomija.co.yu

 

 

 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Udari asteroida

Postoji interesantan podatak da je verovatnoca da se pogine od pada asteroida veca od verovatnoce da se pogine u avionskoj nesreci.

Udari asteroida jesu ekstremno malo verovatni, ali ako bi neki pogodio Zemlju doslo bi do katastrofe. Dok avionske nesrece iako su relativno ceste generalno ne odnose puno zrtava.

Medjutim, uporedimo novac koji se daje da bi se unapredila sigurnost avionskih letova i novac koji se daje sa proucavanje NEO asteroida i za mogucu zastitu od tih udara za sta se sada i ne daju pare


Sich

Da li je kosmos vestacki stvoren?"
Ovo je jedna tema sa eLitesecurity (http://www.elitesecurity.org/tema/51982 ). Cini mi se da je tema interesantna, sveobuhvatna i vecita.. Kao stvorena za forum astronomskog magazina. Prenosim vam svoje misljenje o tome.

-----------------------------------------------------------------

Nauka je u zadnjih 2000 godina dosta napredovala ali iskreno jos na mnoga jednostavna pitanja nemamo jasan ili nikakav odgovor. Na pitanja kao sto su "Odakle dolazi sva materija?", "Sta je to crna materija i crna energija?", "Sta je zapravo singularitet?", "Postoji li matematicka teorija svega?" i slicna necemo naci odgovor verujem ni u narednih 2000 godina.

Necemo prosto zato sto se do dokazivanja postavljenih a neresenih teorija u nauci dolazi jedino eksperimentima a za pojedine eksperimente bi nam bila potrebna tehnologija koja bi nas odvela duboko u svemir. Npr. ne mozemo doneti iole validan zakljucak o tome kako zavrsavaju crne rupe ako se bar ne priblizimo obzorju dogadjaja iste i ne napravimo par eksperimenata tamo.

Ipak sa velikom sigurnoscu mozemo reci da neke stvari ipak pouzdano znamo.

Da se vratimo na prvobitno pitanje "Da li je kosmos vestacki stvoren?"

Mozemo sa velikom sigurnoscu reci da u kosmosu i kosmosom vladaju prirodni zakoni, tj. da sve ono sto se desava, desava se kao posledica delovanja fundamentalnih sila za koje znamo da postoje kao i za one za koje jos ne znamo. Verujem da se Bog zaista ne igra kockicama vec da se kompletan univerzum zaista moze objasniti jednom jedinom jednacinom, odnosno jednom teorijom.

Ako je ovo tacno onda lako mozemo izvesti zakljucak da bilo ko moze stvoriti svoj kosmos u svojoj laboratoriji koristeci znanje o tome kako on funcionise. Sve sto ce biti potrebno je dovoljna kolicina energije i dobro opremljena laboratorija.

U medjuvremenu treba otvoriti um i ne odbacivati nista olako. Pojmovi kao sto su beskonacnost, ogranicenost, visedimenzionalnost, vreme, prostor, dimenzije i slicno su samo deo konacne teorije koja objasnjava medjusobne odnose izmedju svega.

Dakle, ako pod pojmom "vestacki" iz provobitnog pitanja podrazumevamo nesto "nestvarno" ili "neprirodno" onda je odgovor sigurno "Ne", kosmos zaista nije stvoren vestacki tj. na neki neprirodan nacin u kojem vladaju anarhija i haos.

Medjutim ako pitanje shvatimo da li je moguce stvoriti kosmos u laboratoriji od strane intelektualnog bica onda sa znanjem koje posedujemo u 2004. godini, odnosno danas, odgovor je skoro sigurno "Da".

Sta vi mislite?

Milan Zivic

 

Osvajanje Meseca
Ne zaboravimo da su svi koncepti osvajanja terra nove, odnosno traganja za nepoznatim prostorima i svetovima u svom osnovu imali vojnu organizacionu pozadinu. Jedrenjak Bigl sa Darvinom kao i Brod Dzejmsa Kuka npr. su bili u osnovi vojni brodovi, koji su izmedju ostalog imali da zauzmu odnosno kartiraju nove prostore a sa njima su isli i prateci istrazivaci koji su u to vreme morali da budu i crtaci, geografi, biolozi, lekari i sve pomalo...

Isto tako bi bilo i sa osvajanjem Meseca i svega ostalog. Osvajanje Meseca bi moglo da ima i dobru vojnu pozadinu, odnosnu vojnu kontrolu nad planetom Zemljom instalacijom najnovijih naoruzanja iz oblasti "rata zvezda". Zamislimo samo mogucnost instalacije projektila, laserskih topova koji verovatno nece biti tek tako daleka buducnost. Licno mislim da ce naseobine na Mesecu u osnovi poceti kao vojna baza. Ne zaboravimo da su pre bilo kakve urbanizacije i naseljavanja civilnog stanovnistva u Rimskom carstvu bili legionarski logori - kastrumi. Onda bi za njima dolazila i civilna vlast na novoj teritoriji, uprava magistrata (rimsko sudstvo) a zatim odmah za njim i arhitekte koje bi zapocele izgradnju foruma (trga), teatra (amfiteatra), kao i vodovoda i kanalizacije. Metodologija kolonizacije ce biti primenjena upravo ovim starim ali proverenim romanskim metodom. Dakle, ja predvidjam da ce Mesec za prvo vreme biti od vojnog a odmah zatim i od civilnog znacaja. A svrha? Pa setimo se samo bizarne svrhe koju je Australija imala u vreme britanske imperije, kazamat za raznorazne prognanike i krimose. Da li ce se i u tom pogledu ponoviti antipodijska prica na Mesecu? Mozda i ne, ali ne iskljucujem i neku istorijsku bizarnost od koje ljudski rod isto tako ne moze da se odbrani adekvatno, barem se pokazalo u istoriji inteligentnih dvonoznih sisara...

Isto tako setimo se i kolonijalnih ratova i debalansa koji je nastao izmedju zemalja Atante tj Engleske i Francuske sa jedne strane i uzdizuce osovine buduceg novog nemackog rajha na celu sa Bizmarkovom Pruskom. Kratko receno, to nas dovodi do kasnijeg prvog svetskog rata, zelja za sturm und drang politikom prodora. Isto tako ce bojim se biti i sa kolonizacijom ostalih planeta, sto ce dovesti isto do istorijskog debalansa kada neko osim Amerike proba da promeni stanje u Solarnim kolonijama, za pocetak nek bude i samo na Mesecu. Trka ce sigurno kad tad poceti, nadajmo se samo da nasa pokolenja nece morati u nove "kolonijalne" ratove...

Osim toga, smatram da ce posada za takve argonautske potrebe osim iz sveta avanturizma i Indijana Dzons poteci iz jedne vrlo mutne situacije koja je pred nama. Svi pricaju o upotrebi robota, da bice ih. Medjutim, racunajmo i na upotrebu genetickog inzenjeringa, tajni vasrks robovlasnickog sistema. Zamislimo, Bezimene, kako se obucavaju i salju na takve misije pod punom odgovornoscu. Jednostavno, geneticki Janjicari ce verovatno biti pioniri nosioci covekove kolonizacije bliskog mu svemira !

Bojim se da ce pre bilo kakvih teleskopa i nekog drugog naucnog razloga za boravak prednost biti data mnogo "podrobnijim" motivima koji itekako imaju finansijski temelj i mogucnost profita...

This post has been edited by Sekula on 28. Apr. 2004., 23:53

 

Zanimljive priče, zar ne?

http://astronomija.eclipsedminds.org/

Imate li pitanje u vezi Foruma?

(april 2004.)

vrh