am@astronomija.co.yu

 

 

Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Astrolozi ponovo jašu: Sedna

"Sudeci po najnovijem otkricu desete planete Suncevog sistema - Sedne, covecanstvo vise nece biti isto, tvrde astrolozi. Da li ce nam ovo otkrice doneti dobro ili lose ostaje da se vidi, kada istrazivaci utvrde karakteristike i tacnu putanju planete.

Astrolozi i okultisti su vec ranije nagovestavali i najavljivali mogucnost postojanja jos jedne planete u Suncevom sistemu, naglasujuci nelogicnost postojanja 12 zodijackih znakova , a samo devet planeta uz dva svetla - Sunce i Mesec. Uz ovu predpostavku isticali su i da ce do otkrica desete planete doci tek kada covecanstvo bude duhovno spremno za nov kosmicko-evolutivni razlog.
Za razliku od astronoma koji su u dilemi da li se radi o planeti ili planetoidu, astrolozi i okultisti nemaju takve sumnje. Kroz istoriju je potvrdjeno da je svako otkrice nove planete nagovestavalo radikalne promene i preokrete u razvoju covecanstva.
.............
(dalje u tekstu autorka navodi dogadjaje koji su pratili otkrice Urana, Neptuna i Plutona, da bi tekst zavrsila).......
..............
Otkrice Sedne, najudaljenije planete Suncevog sistema, cija je putanja iza Plutona, po astroloskim zakonitostima nagovestava promene u buducnosti covecanstva, a kakav ce energetski uticaj ove ledene planete biti na zivot na Zemlji, zavisice od njenih kosmickih karakteristika i p[utanje."

Violeta Dimitric-Aleksic
Objavljeno u dnevnom listu "Vesti" .

Ovo je text po kome se moze zakljuciti da su astrolozi ocigledno sa fanfarama i uz pompu krenuli u objavljivanje "pronalaska desete planete Suncevog sistema" jos pre nego sto su astronomi bili i svesni sta su zapravo pronasli tamo iza Plutona. Napomena da "astrolozi vec dugo najavljuju postojanje desete planete" (i to zbog nelogicnosti postojanja devet planeta??!!) kao sto pise u textu, meni vise lici na pokusaj da se zapravo otkrice Sedne pripise na neki nacin astrolozima koji to dugo nagovestavaju, nego astronomima koji su zapravo pronasli ono za sta mi danas znamo da je planetoid, mnogo manji od Plutona i kakvih izgleda ima na "gomile" u Kuiperovom pojasu.
Sa obzirom da jedni astrolozi smatraju da je Sedna zapravo deseta planeta, a i da sam u donjem topiku imao priliku procitati da drugi astrolozi smatraju Sunce desetom planetom, pitam se sta ce se dogoditi kada astronomi napokon otkriju tu "Planetu X" koju su jos Lowell i mnogi pre njega jurili po nocnom nebu.

Sa devet regularnih planeta, Sednom, Mesecom, Suncem i Planetom X, zbir ce biti 13. Ups, tacno koliko trenutno ima zodijackih sazvezdja.

Maxscope
 

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(novembar 2004.)

vrh