am@astronomija.co.yu

 

 

Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Sta mi mozemo uraditi da sprecimo udar asteroida?

Odgovor je veoma jednostavan. Apsolutno NISTA.
Cak i ako asteroid koji ce udariti u Zemlju bude otkriven nekolko godina unapred, covecanstvo ne bi moglo nista uraditi da to spreci, vec bi samo moglo da se bavi ublazavanjem posledica nakon pada, pod uslovom da asteroid nije takozvani "globalni ubica" i da neko prezivi nakon pada.
Ono sto jos vise plasi je da iako postoji nekoliko programa za otkrivanje i pracenje asteroida (kao LINEAR), na svetu jos ne postoji ni jedna vladina agencija (a pogotovu ne NASA) koja bi preuzela odgovornost za izdavanje upozorenja o udaru asteroida. Niti za sada ijedna organizacija zeli da preuzme tu odgovornost, jer koje bi bile konsekvence po tu organizaciju ako bi oni objavili da ce 100 metara asteroid (dovoljan da unisti veliki grad) udariti u na primer Pariz, francuska vlada evakuise stanovnistvo Pariza, a asteroid uopste nekim slucajem ne padne na Pariz. Jos gore bi ipak bilo ako se stanovnistvo ugrozene oblasti ne upozori i evakuise.
Trenutno, ako bi se asteroid (ubica grada) otkrio ne bi bilo zvanicnog objavljivanja te vesti za javnost, vec samo tajno, vladi drzave gde bi asteroid pao.
Iako taj akademik nije usamljen u tvrdnji da bi nuklearna bomba mogla skrenuti asteroid, covecanstvo trenutno nema spremnu raketu za takvu odbranu koja bi mogla biti lansirana u toku nekoliko nedelja. Pored toga niko ne zna da li bi nuklearna eksplozija zaista bila dovoljno snazna da skrene asteriod, ili bi ga raznela na komade.
Ako mi ne bi znali za postojanje eventualnog asteroida pre nego sto on udari u Zemlju, mogli bi u tom slucaju imati samo par nedelja na raspolaganju pre nego sto padne u zavisnosti od putanje asteroida.
Problem je da bi se nedeljama pre neposrednog pada, asteroid kretao u direktnom pravcu ka Zemlji izgledajuci kao zvezda koja polako postaje sve sjajnija. Asteroid bi bilo izuzetno tesko, mozda i nemoguce uociti po njegovom karakteristicnom "brzom" kretanju preko nocnog neba.
Jos opasnije je ako bi asteroid dolazio iz pravca ravni Mlecnog Puta, jer bi u tom slucaju najverovatnije bio "previdjen" kao jedna od milijardi pozadinskih zvezda. U ovom slucaju asteroid koji putuje brzinom od 30 km/sek, bi bio najverovatnije uocen tek kada vec stigne na daljinu orbite Meseca, a sto bi nam ostavilo na raspolaganju samo 34 casova pre pada.
Tabela izgleda otprilike ovako:
75m asteroid - unistenje veceg grada kao New York ili Pariz.
350m asteroid - Unistenje regiona velicine manje drzave, cunami ako padne u okean.
700m asteroid - Unistenje drzave velicine Tajvana, veliki cunami u slucaju udara u okean.
1.7km asteroid - udar utice na ozonski omotac i klimu, udar u okean bi izazvao cunami koji bi unistio priobalne gradove.
3 km. asteroid - Unistenje velike drzave, globalni pozari i velike klimatske promene.
7 km. asteroid - globalno unistenje, masovno izumiranje, i dugotrajne klimatske prmene.
Da napomenem da su komete mnogo opasnije od asteroida iako one predstavljaju samo 1% opasnosti po Zemlju. Sa obzirom da one sto su blize Suncu, sve vise se zagrevaju i gube materijal, time i konstatno menjaju svoju orbitu. Putanja asteroida moze biti izracunata godinama unapred, dok u slucaju komete covecanstvo bi imalo svega nekoliko nedelja upozorenja pre udara.
Sa obzirom da su komete ogromne, ne bi se trebali ni zamarati nekim planovima za odbranu i prevenciju udara.
Za sada postoje programi osmatranja i otkrivanja asteroida, ali ni jedna drzava na svetu nema programe za izradu raketa sa namenom odbrane od asteroida.
Ovo ne treba nikoga cuditi jer covecanstvo obraca paznju samo na trenutne krize, kao sto je slucaj sa nedavnim cunamijem, pa je najverovatnije da ce se covecanstvo ozbiljnije pozabaviti ovim problemom tek kada asteroid zaista negde padne i ubije par miliona ljudi.
Nadam se da sam svima ulepsao dan :-)

Maxscope

 

Šta vi mislite koliko su opasni asteroidi? Da li delite stavove sa autorom gornjeg teksta?

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(23.01.2550)

vrh