am@astronomija.co.yu

 

 

 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Mesec

Jel istina da se Mesec svake godine udaljava za nekoliko santimetra u proseku?

----------------------------------------------------------------

Jeste.

To je otkriveno nakon desetak godina merenja i eksperimenata koja su vrsena uz pomoc lasera i povratnih reflektora koje su na Mesecu ostavili Apollo astronauti.

Mesec se svake godine udalji od Zemlje za 3.8 cm.

Ovo udaljavanje od 3.8 cm. je konstantno tokom zadnjih 900 miliona godina sto je potvrdjeno uz pomoc fosilnih naslaga u slojevima Zemlje.

Veruje se da je Mesec mnogo miliona godina ranije bio mnogo blizi Zemlji, mozda cak i duplo blizi, a negde sam procitao cak i tri puta blizi, ali se ne zna da li se i tada udaljavao za 3.8 cm. godisnje ili mozda vise od toga.

Ono sto se zna je da ce se u buducnosti Mesec toliko udaljiti od Zemlje, da vise nece moci pokriti ceo disk Sunca tokom eklipse.

Ako je tacno da je Mesec nekada bio dva ili tri puta blizi Zemlji, tesko je i zamisliti kakvo bi to uzivanje bilo posmatrati ga kako golim okom tako i teleskopom.

 

Marsovi sateliti
Evo pitanja koje je na neki nacin po konceptu slicno topiku koji je ranije postavio Sich, da li je Pluton planeta ili ne?

Da li su Marsovi meseci pravi meseci ili asteroidi?

Poznato je da su ovo asteroidi koje je Mars uhvatio u orbitu oko sebe. Fotografije njihove povrsine pokazuju identicnost sa drugim asteroidima.

Ipak, Fobos i Deimos se svuda nazivaju Marsovim mesecima.

Da li je to sto su u orbiti oko Marsa dovoljno da budu svrstani u klasu meseca?

Isto pitanje bi se mozda moglo postaviti i za preko 20 Jupiterovih "meseca".

-----------------------------------------------------------------

Upravo tako, i jupiter i saturn imaju brdo malih satelita od kojih su neki otkriveni pre neku godinu.Meni je glupo da svi oni budu meseci, ako tako gledamo svaki kamicak je mesec, onda saturn ima bezbroj meseca u svojim prstenovima:).

 

Opasnost po Zemlju


Ima li neke stvarne opasnosti po Zemlju od kometa,meteora,asteroida i da li uopste vredi da se bavimo tim prognozama!? Kolike su sanse da to dodje iznenada?

-----------------------------------------------------------------

Samo u Severnoj Americi postoji preko 50 kratera vecih od jednog kilometra. Na osnovu starosti kratera moze se izracunati vremenski raspon izmedju njihovog pada na Zemlju.

Zato naucnici i koriste tako veliki vremenski raspon, jer je nemoguce dati precizniju prognozu.

 

Zanimljive priče, zar ne?

http://astronomija.eclipsedminds.org/

Imate li pitanje u vezi Foruma?

(april 2004.)

vrh