am@astronomija.co.yu

 

 

 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Roveri
Rover Opportunity krstareci po Marsu stigao je na oko 40 cm od ivice kratera Endurance (odlicna slika) i nasini tehnicari se dvoume kada i kako da ga spuste dole u krater jer su mu ivice malo strme za naseg rovera pa postoji opasnost da se nece moci vratiti i izaci van kratera.

Medjutim rover ce morati da zagrize ovu misiju jer jer veoma vazna za razumevanje dosta geoloskih tragova na marsu. Veruje se da je krater veoma star i da je nastao jos kad na povrsini marsa nije bilo vece kolicine vode, tako da bi uzorci iz kratera mogli da odgovore koliko je duboko bilo nekadasnje more ili samo jezero i naravno koliko se voda tu zadrzavala.

Inace danas je Nasi istekao rok da pronadje vodu na marsu. Da su to uspeli svi amerikanci bi mogli na jedu besplatne racice kod Long John Silver's
---------------------------------------

Inace opazite gore navedenu sliku, http://www.jpl.nasa.gov/mer2004/rover-images/may-06-2004/01-SS-01-Endurance-med.jpg  

Nasa opet brlja sa bojama, previse crveno, a i nebo bas ima simpaticno boju. A prikaz je stvarno kao iz nekog holivudskog filma sa odlicnim specijalnim efektima

A o bojama vise na http://www.astronomija.co.yu/razno/ad_loznica/bajamarsa.htm  

 

Udaljavanje Meseca

To sa Mesecom je jako zanimljivo. Ukratko jedna teorija ide ovako nekako.

Mesec “vuce” Zemljine okeane po dnu i to usporava Zemlju (pa se njen dan produzava). Usporenje Zemlje uzrokuje da Mesec ubrzava svoje kretanje. Zbog tog ubrzanja on se udaljava. (To opet ima niz interesantnih posledica po trajanje dana i meseca, ali to je za drugu pricu).

Mesec se, dakle, udaljava i konacno ce se naci na veoma udaljenoj orbitu oko Zemlje, a oba tela, i Mesec i Zemlja, ce se kretati kao jedno kruto telo i bice okrenuti jedno drugom istom svojom stranom.

Ako, medjutim umesto u buducnost krenemo u proslost imamo obrnuti sled dogadjaja. Rotacija Zemlje se ubrzava te se dani skracuju. Brzina naseg satelita se smanjuje i njegova staza je sve kraca jer se on primice svojoj planeti. Na kraju dolazimo do dana kada su se Zemlja i Mesec okretali istom brzinom i bili su jedan drugom okrenuti istom svojom stranom. I kretali su se kao jedno telo, kao da su spojeni nekom krutom polugom.

Bio je to fantastican prizor. Prema nekim proracunima Mesec je od Zemlje u tom periodu bio udaljen 22,530 kilometara. Mesec je izgledao osam puta veci nego danas i pokrivao je veliki deo neba. Mesecina je bila snazna, noc gotovo da nije postojala. Pomracenja su bila cesta i trajala su dugo. Na planeti Zemlji tada su se radjali prvi zivi svedoci ovih zbivanja. Bile su to morske alge.

Ali kretanje Meseca u takvim uslovima nije bilo stabilno. Dovoljno je bilo da se Mesec i sasvim neznatno pomeri od pocetnog polozaja pa da se narusi ravnoteza u silama koje su ga drzale u toj orbiti. A razloga za pomeranje je bilo. Na Zemlji su se zbivali burni geoloski procesi i Mesec je mogao pasti ili otici daleko od Zemlje. Pre ili kasnije nesto od toga se moralo deseti.

Medjutim ni kretanje Meseca u najdaljoj orbiti od Zemlje, izgleda da nece biti stabilno. Ako ni zbog ceg drugog ono zbog Sunca. Zbog sinhronizovanog kretanja Meseca i Zemlje plima koja potice od Meseca bice nepokretna u odnosu na oba tela. Medjutim Sunceve plime ce se i dalje kretati i, ma koliko one bile male, usporavace Zemljinu rotaciju posto ce se pomerati u suprotnom smeru. Time ce se dan produzavati, te kretanje Meseca i Zemlje vise nece biti sinhronizovano. Dan ce postati duzi od meseca i Mesec ce poceti da se krece od zapada ka istoku. Lunarno plimsko ispupcenje na Zemlji ce se opet pokrenuti jer ce pratiti Mesec. Pokusace da ubrza Zemljinu rotaciju. Ali Mesec je sad daleko od Zemlje i njegova gravitacija vice nije toliko mocna. Sile trenja trose njegovu mehanicku energiju (transformisu je u toplotu) i on ne moze da ostane u svojoj orbiti. Pocece da se primice Zemlji, sve blize i blize. I konacno ce pasti na nju. I tu ce biti kraj izucavanja Meseca.
-------------------------------------
Mogao bih samo dodati na tvoj text da su naucnici pronasli da je Zemljina rotacija pre izmadju 750 i 900 miliona godina iznosila 18 dana i da je u to vreme bio 481 dan u godini.

A da li si znao da su i ljudi vestacki usporili rotaciju Zemlje za nekoliko mikrosekundi sto je izmereno, i to samo zbog izgradjivanja velikih brana i stvaranjem ogromnih vestackih rezervoara u kojima se nalazi na hiljade milijarde tona slatkovodne vode. Ovi rezervoari se nalaze vecinom oko ekvatorijalnog pojasa gde vecina populacije zivi. Gomilanjem ove vode oko ekvatorijalnog pojasa, stvorena je masa koja ima efekat na rotaciju Zemlje.

Ipak, ovo malo vestacko usporavanje rotacije nema nikakvog znacaja.

 

ANKETA: Zivot na Marsu?

Nikad ga nije bilo [ 1 ] [14.29%]

Samo fosili nizih oblika zivota [ 3 ] [42.86%]

Postoje nizi oblici zivota [ 3 ] [42.86%]

Marsovci postoje!! [ 0 ] [0.00%]

 

 
 

Zanimljive priče, zar ne?

http://astronomija.eclipsedminds.org/

Imate li pitanje u vezi Foruma?

(april 2004.)

vrh