Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Fotografija
 
 
priključite se

 

Sadržaj AM
 
 
NSPoint

 
fotografija
Fruška gora
 
Nedeljko Marković
nemark@nspoint.net

16.10.2007.

Konačno, sinoć sam posle duže letnje pauze sa punom "ratnom" opremom ponovo izašao pod vedro nebo Fruške gore za dvostrukim zadatkom: astrofotografija i test nove vreće za spavanje. Drugi zadatak je uspešno obavljen dok je prvi izveden sa ograničenim uspehom. Ali da krenem redom.

Otišao sam na sada već moje stalno mesto (dočekao me je i brzo pobegao jedan zeka), brdo iznad Bukovca. Tamo me je dočekalo iznenađenje u obliku prilično jakog svetlosnog zagađenja iz pravca okoline Vezirca, na oko 30-35 stepeni azimuta, i nekoliko kilometara udaljenosti (poplašilo me zbog komete). Ali šta je tu je, krenuo sam sa postavljenjem opreme. Nadao sam se da ću i pored vetra koji je duvao sa nepredvidivim naletima i pauzama, uspeti da uspešno obavim snimanja. Računao sam sa Severnom Amerikom, M45, M31, HiHa i još po nešto... Telom sam pokušavao da opremi napravim koliku-toliku zavetrinu (snimci su kasnije pokazali da to i nije bilo u potpunosti uspešno - vidi Plejade), a dugačke ekspozicije i temperatura od 7-8 stepeni su brzo trošili akumulator aparata (treba nabaviti rezervne :)). Zbog baterija sam rešio da redukujem snimanje, kako bih imao struje i za kometu Loneos, ujutro.... Napravio sam 25 snimaka Deneba i Severne Amerike, 10+10 snimaka M31 i 4 snimka M45 (ovde nisam uračunao probne snimke za uoštravanje i kadriranje), pa je oko 01h došlo vreme i za drugi zadatak, testiranje vreće za spavanje. Podlogu i vreću sam raširio u zavetrine Reshoa, "navio" mobilni na 5:26, accu iz aparata stavio uz sebe da se malo ugreje za jutro, i uvukao se u vreću... Malo sam gledao zvezde iz te perspektive i počeo polako da tonem u san... A posle oko sat vremena pojavio se Marfi - i isključio vetar (####!!!&&&&*$$Grrrrr - što nije ranije).

Kada sam se probudio, ugledao sam Veneru, Saturn i Regulus, i odlučio da to bude "predjelo" za kometu.... Ali kada sam završio, za kometu se već previše razdanilo :(

Snimcima koji nisu upropašteni naletima vetra ostaje da sačekaju kalibracione snimke, pa da budu obrađeni... Svi snimci su urađeni Nikkorom 1.8/105mm osim "kometa je tu negde..." (210mm)

 

BTW: dok sam snimao Veneru i društvo, uspeo sam da snimim i iznenadni "meteorski pljusak" predvođen venericnim bolidom <grin> - rotiranje kugle glave stativa na kojoj je bio aparat na HEQ5.

 

Kliknite na fotografiju
 
Meteorskiroj.jpg (40775 bytes)
Roj
 
Plejade
 
Kometa je tu negde

Pzdrv & Sayonara,
Ndljko
@
45.247° N
19.875° E

(10.11.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

 

 

 
 

Nebeski far

Virgo

ISS i Atlantis

ISS tranzit 25 05 2007 - umesto Sleta ;)

Sunčeve pege 960

Pomračenje Meseca

Star trails

Star trails 2