Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Fotografija
 
 
priključite se

 

Sadržaj AM

 
NSPoint
fotografija
OKULTACIJA VENERE MESECOM I OBLACIMA
 

Komentari

1. Decembar i nije neki datum od koga bi moglo da se očekuje baš previše u meteorološkom smislu, ali šta ćeš, nebeska mehanika je podesila da se baš na taj datum spetljaju Venera i Mesec. Ne očekujući mnogo, postavili smo našu novu opremu da se temperaturno adaptira na terasi. Nova lepotica od montaže "Losmandy" GM8 zadovoljno, bez naprezanja i nečujno je na svojim leđima nosila novi "Orion UK" photo Newtonian od 150 mm na f/4. Tu se udobno smestio i stari dobri MTO 100/1000 mm, nek se nađe... "Canon" 350D da i ne pominjem, bez njega ne znam kako bi živeli. Kakav prelep setup!!

Šarene se oblaci, ima prozora sa vedrinom ali baš tamo gde ne treba. Trudimo se da ostanemo cool, ali nije lako. Kako se Mesec i Venera sve više približavaju jedno drugom tako i dušmani-oblaci sve više nadiru. Uf... Uspeli smo da u već pomenutim procepima između oblaka "uhvatimo" po neki kadar za uspomenu. Ne zamerite što fotke nisu savršeno izoštrene, kadrirane, eksponirane i slično. Jednostavno nismo imali kada sve to da uradimo! Ovako na snimcima se i ne vidi dramatika i panika kratkotrajnih trenutaka vedrine kada treba uraditi sve, a vojska oblaka je očigledno brojno nadmoćnija. Poslednji snimak pod nazivom "Kraj za nas" je neposredno pred sam trenutak okultacije kada su oblaci definitivno odneli pobedu i 15-tak minuta posle toga počela je slaba kiša. Nadamo se da smo uspeli da na snimcima prenesemo deo atmosfere.

Još jedna bitna stvar, Drago danas slavi rođendan pa nek mu je SREĆAN! Ja mu nisam doneo na poklon ništa, pa okultacija je baš danas a i delimično je vedro, a i videli smo i snimili ovaj prelep događaj, pa od Decembra se ne može očekivati više pa čak i kad ti je rođendan!

Vedro nebo,
Drago i Boki
AD "Aristarh", Kragujevac
aristarh@sbb.co.yu

Kliknite na fotografiju

 

 
Još je dan
 
Oblaci s desna
 
Bliži se
 
Vrlo blizu
 
Kraj za nas
 

(01.12.2008.)


Komentari

Vas kraj je za mene bio pocetak,koji na zalost, zbog kratkotrajnosti, nisam uspeo da snimim...

nedeljko


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se
 

TRIO U LAVU

POMRČINA MESECA