Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.yu

DALEKI SISTEMI
-TRIMONSKO CARSTVO

  

 

S onu stranu Mlijecnog Puta mnogo godina svijetlosti daleko Trimonsko carstvo vlada materijalnim i duhovnim sistemima. Tako vec 0,00006594 galakticke revolucije ili 2061 trimonsku godinu ili 16486 zemaljskih godina. Povrsina carstva se trenutno prostire volumenom oko 110x110x110 svjetlosnih godina sa Trimonom u sredistu..

 

Trimon Delta - je sunce maticnog planeta Trimona. Planet Trimon, jedan ipol puta veci od Zemlje je zapravo satelit oko smedjeg Jupiteru slicnog planeta Megan Ur-a. Okeani na njemu su uglavnom uokvireni ostacima gigantskih kratera od pradavnina, jer tektonika ploca na njemu nije velika. Od maticne zvijezde (spektar A8), toplije, vece i sjajnije od Sunca udaljen je cetiri astronomske jedinice /AJ/. Za revoluciju oko nje planetu je potrebno osam zemaljskih godina. U daljini, blize zvijezdi je jos jedan planet prema kome se uputila mala vojna jonima pogonjena brod-raketa. U orbiti je veliki imperijalni interstelarni telekomunikacijski teleskop.

 

 

Gemin Hor - je smedji gigantski planet pet puta masivniji od Jupitera i dva puta veci. Njegova se maticna zvijezda manja od Sunca ne vidi na crtezu. Posto je od Trimona udaljen 4 svjetlosne godine, to je tu locirana opservatorija (niz teleskopa) za medjucivilizacijsku potragu i kontakt. To je zvanicna namjena, a stvarna je telekomunikacijska imperijalna kontrola nad carstvom u kojem polagano rastu separatizmi lokalnih zvijezdanih sistema. Dvije sjajne galaksije su zapravo Andromedina M31 i Trokutova  M33.

  

 

  

Amantis Zeta - trostruki sistem udaljen 53 svjetlosne godine od Trimona. U daljini je par bjelog (B6) Amantis 1A i crvenog (M4) Amantis 1B podgiganta. Oko veoma aktivne zvijezde Amantis 2 (F8) na daljini od 0,5 AJ kruzi smedji patuljak Thetra Deccan (Tetra Dekan). Buduci da je to forma izmedju slabe zvijezde i gigantskog planeta, (TD je 50 puta masivniji  i tri puta veci od Jupitera) ipak posjeduje vlastitu slabu aktivnosti. Blizu oko njega kruzi uzavreli satelit-planet Sura, velicine Zemlje. U svoje polje gravitacije uhvatio je i jedan poveliki planetoid.

 

 

Cygnul Theta (Cignul Teta) - cetverostruki sistem sunaca, od kojih je narancasta komponenta (spektar M1) dugoperiodicni promjenjivi gigant uokruzen maglinom ranije odbacenog vanjskog  omotaca. Okolo Suncu slicne zvijezde (spektar G0) na daljini 0,8 AJ kruzi planet Cracor Vyrr (Krakor Vir) nesto veci od Zemlje, ali zbog uokruzenja bezzivotan. On ima tri planetoidna  mjeseca. Cetvrti, lutajuci planetoid sudario se sa drugim mjesecom sto ce u buducnosti stvoriti prsten oko Cracor Vyrr-a. U daljini dvojni sistem crvenog giganta (M5) i narancastog podgiganta (K7). Sistem je od Trimona daleko 85 svjetlosnih godina.

 

 Argol Garr - jutarnje svitanje na Argol Garu 92 svjetlosne godine od Trimona. Sjajni komet dekorira jutarnje plavetnilo glavnog grada Argol Gara. Grada velikog i bogatog koji jos izgleda da spava uz umjetno jezero tekuceg amonijaka. Na planetu duplo vecem od Zemlje zbog nepovoljne atmosfere zivi se samo u zatvorenim prostorima. Usprkos tome zivot je tu veoma dobar zahvaljujuci ogromnim rudnim bogastvima planeta. Zbog tog bogatsva lokalna vlast sve vise sanja o vlastitom carstvu. Na nebu pred svitanje maticne zvijezde daleke 8 AJ, u fazi je planet Ongilia velicine Saturna. Planet Argol Garr je zapravo njegov satelit. Velika difuzna maglina Pupida 6 je visoko na nebu. Ona je prirodna barijera za daljni prodor u pravcu galaktickog jezgra. A sjajna eksplozija daleke supernove zvjezde kao da nagovjestava vremena sto dolaze. Odmazdu imperije za nelojalnost i pretvaranje Argol Gara u radioaktivnu pustinju.

Gurth-Bhal Sigma (Gurt-Bal Sigma) zvijezdani sistem od Trimona dalek 103 godine svjetlosti. Njegova sjajna bijela zvijezda (A1) lagano obasjava najblize tanane oblacnosti velike ekspandirajuce planetarne magline Luv-Orr 76, udaljene 2 godine svjetlosti. Okolo zvijezde u elipticnoj putanji veceg ekscentriciteta (udaljen minimalno 2, a maksimalno 7 AJ) kruzi planet Arax (Araks) nesto veci od naseg Urana. Galaksija u donjem desnom uglu zapravo je Mali magelanov oblak. Jedina znacajnost ovog sistema za imperiju je u tome, sto je ovo granicno podrucje, zato je u orbiti Arax-a locirana automatska telekomunikacijska stanica kojoj u redovnu inspekciju polako prilazi trimonski medjuzvjezdani brod tipa Tekorr.

Zasto Trimon