Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 

Predavanja

 

Sadržaj AM

 

 

Potraga za životom u svemiru
 
Tatjana Jakšić
taca007@tesla.rcub.bg.ac.yu
Dr Karolin Kraford iz Britanije preko Interneta održala predavanje za publiku Izraela i Srbije
   Kliknite na fotografije
bc5.jpg (85967 bytes)
bc2.jpg (51076 bytes)
bc6.jpg (67283 bytes)
bc4.jpg (61963 bytes)
bc3.jpg (59407 bytes)
bc1.jpg (68334 bytes)
bc7.jpg (55084 bytes)


30. oktobra 2006 godine
u prostorijama Britiš Kaunsila (British Councila) po sedmi put je održana video konferencija ovog puta pod nazivom Potraga za životom u svemiru, odnosno “Searching for Life in Space”. Ovo je prvi put da su se u Srbiji, na ovakav način, raspravljale teme o astrobiologiji. Razlog zašto je ovo predavanje ostavilo veliki utisak na pisca ovih redaka jeste sam način komunikacije između učesnika ove konferencije, koja se bazirala na Internet tehnologiji, paru video bimova i kamerama. Na dva platna smo mogli da pratimo atmosfere koje su se odvijale u dve različite zemlje. Tako, na jednom platnu smo mogli da vidimo publiku iz Izraela, a na drugom predavača dr Karolin Kraford (Carolin Crawford) iz Velike Britanije koja je pokušala da slušaoce iz dve zemlje zainteresuje na razmišljanje o postojanju života van Zemlje. Prema njenim rečima, potraga za životom trebalo bi da počne istraživanjem planeta i meseca Sunčevog sistema. Zato su se u njenoj prezentaciji mogle naći nama poznate planeta Mars i meseci Evropa i Titan. Tokom njene prezentacije publika je uopšteno mogla da stekne sliku o razlozima za pokretanje raznih svemirskih misija i uspesima već postojećih (Cassini, Hojgens, Deep Impact...). Takođe je učesnike ove konferencije pokušala bolje da upozna sa uslovima nastanka i opstanka živih organizama.

Njeno izlaganje, zajedno sa prezentacijom, trajalo je približno 2 sata, da bi na kraju publici postavila pitanja koja su se ticala etike svemirskog istraživanja. Zapravo, pitanja su postavljena zato da bi se publika malo više pozabavila dubljim temama kao što su zloupotreba prirodnih resursa na drugim planetama, korišćenje nuklearne energije na drugim planetama, pitanje veličine budžeta za svemirske misije, pitanje vrste posade za sva dalja istraživanja: roboti ili mi, šta raditi kada otkrijemo život na nekom nebeskom objektu.
Složićete se da su ova pitanja zaista bitna, a oko njih se, kao što je i dr Karolin to rekla, još uvek vodi debata među naučnicima.

Ono što je usledelo posle predavanja jeste najbitniji deo ovakvih video konferencija – pitanja i komentari. Srpska publika podeljena u dve grupe, smišljala je sve ukupno 6 pitanja, 3 u svakoj grupi, da bi to isto radila i izraelska publika. Prvo pitanje su postavili Izraelci, da bi Karolin sažeto i vrlo argumentovano odgovarala na svako.

Da bi komunikacija protekla sa što manje problema, pre početka konferencije izvršene su sve potrebne probe (usklađenost tona i slike, prenosivost podataka i td) što nam je, kao publici, pružilo nesmetan pregled prezentacije dr Karolin i njenog predavanja, a i atmosfere u Izraelu.
 

AM i Astronomija

Sa završetkom zvaničnog dela video konferencije, dobila sam priliku da pred našom publikom predstavim nama najdraži astronomski sajt, Astronomski magazin i najčitaniji astronomski časopis, Astronomiju. Publika je mogla da čuje istorijat razvoja našeg sajta i časopisa (pri čemu sam iskoristila priliku da naznačim razlike između njih), da pregledaju besplatne primerke časopisa koje sam donela, da bi ih potom dobili oni koji bi dali tačan dogovor na neko naše pitanje iz astronomije (u nedostatku pitanja, primerke smo delili onima koji su imali najiteresantniji odgovor). Zapravo, sama ideja o deljenju primeraka i postavljanju pitanja pripada predstavniku srpske publike, Brani Lišić, koja je za vreme video konferencije na neki način vodila program.

Takođe sam iskoristila priliku da im predstavim i najnoviju knjigu Poslednjih 14 milijardi godina. Ova knjiga će vas oduševiti izborom pitanja, a potom i lepim obrazloženjima koja možete naći u odogovorima.

Dugujem veliku zahvalnost Brani Lišić, pedagogu, i Sanji Erić iz British Councila što su mi omogućile i pomogle da učestvujem u ovom zanimljivom događaju.

Foto: Goran Pavičić

 

O aktivnostima BC i načinu da se prijavite
na sledeće video konferencije potražite ovde.

(02.11.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

Gravitacija je cool ili zašto je naš svemir toliko gostoljubiv

Da li je život pravilo ili izuzetak?

Fermijev paradoks