Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Posmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
 Kliknite na snimak  
I_monstrumi_odmaraju.jpg (140120 bytes)
I monstrumi se odmaraju
Jutro_posle.jpg (159151 bytes)
Jutro posla
Pejzaz.jpg (71569 bytes)
Pejsaž
Polegli_u_detelini.jpg (160261 bytes)
Pobegli u detelinu
Pre_bi_dao_teleskop_nego.jpg (143167 bytes)
Pre bi dao teleskop nego Coca Colu
Puz.jpg (74532 bytes)
Jelen
Radan_u_ladu.jpg (193081 bytes)
Radan u ladu
Scopos_Hyperion_combo.jpg (97716 bytes)
Scopos Hyperion combo
osmatranja
STUDENICA STAR PARTY - SSP

izveštaj

Vaši komentari

Drago i Boki
AD “Aristarh”, Kragujevac
aristarh@ptt.yu
 

Planirani vikend od 11-tog do 13-tog maja iskorišćen je na najbolji mogući način – dakle pod vedrim nebom sa teleskopima (ako ste mislili na ženske njih nije bilo). Pošto je Drago bio na odmoru on se i prihvatio posla oko cele organizacije SSP-a. Kako se kasnije ispostavilo od startnih X učesnika party-ja ostali smo samo nas trojica iz "Aristarh"-a i Radan – car nad carevima !!

Sa Radanom smo se našli u Ušću, mestu koju je udaljeno 12 km od posmatračke lokacije. Kad smo uživo videli njegovog Reno-a 4 uhvatio nas je strah. Kako li je samo sa ovim došao iz Skoplja... Ipak pred sam mrak stigli smo na livadu koja je od ranije određena kao posmatračka baza. Radan se dugo mučio da pronađe lokaciju koja poseduje hladovinu i da na njoj postavi šator te kad je nije našao konačno je odustao i od šatora i od hladovine. Počeli smo da spremamo teleskope za prvo posmatračko veče. Iskoristih laserski kolimator da na brzaka proverim kolimaciju 10-to inčnjaka. Savršena !!! Radanov teleskop je nešto malo zezao oko kolimacije ali nabudžili smo ga nekako. Ionako smo na raspolaganju imali mnogo više teleskopa nego posmatrača !!! Još samo da sačekamo da padne pravi mrak.

Ceo prethodni dan je bilo super vedro tako da je i veče posle prvih sati smirivanja opravdalo očekivanja. Drago i Radan se natežu oko granične veličine koja se vidi. Ja sam za početak okrenuo "topa" na Veneru, čisto da uništim sebi akomodaciju. Odličan prizor, faza nešto malo veća od pola, dosta stabilna slika u okularu. I tako pade mi pod ruke Radanov Hyperion okular od 5 mm koji na GSO-u daje povećanje od 250 x. Uh, moraću da kupim i ja neki od ovih okulara !!

Posle klope (mmmm!!) i dobre akomodacije rešismo da krenemo da udaramo po deep sky objektima. Drago za početak namesti Eskimo planetarnu maglinu u Blizancima koja je već bila relativno nisko nad horizontom. Ipak eskimska faca nam se nasmeši, a bogami i UHC filter nam pomože. Posle tog uživanja teleskop se nekako sam okrete prema M51 i videsmo je kao nikad do tada. Sada mi se naravno i nisu više postavljali moji okulari već sam sa 13 mm Hyperionom uživao u prelepim detaljima spiralnih krakova.

Posebno bi se osvrnuo na dva objekta koja su nam bila za to veče jako upečatljiva. To su Cresent maglina u Labudu i naravno, po ko zna koji put, nenadmašna Veil maglina. Cresent je jako lep i relativno veliki objekat, nešto manje sjajan nego Veil ali je pomoću O-III filtera pokazao sve svoje detalje i strukturu. Veil maglinu smo sa stalnim navraćanjima na nju ukupno posmatrali 3 sata !!!! Definitivno sa 250 mm prečnika, O-III filterom i dvoinčnim okularom od 30 mm ovo je nepobediva kombinacija i najlepši objekat koji se može posmatrati VEČITO! I ovo je definitivno, nemojte da pokušavate da nas ubedite u suprotno!

Naravno posmatrali smo mi još puno objekata i kroz naše i kroz Radanove teleskope ali ne može se to opisati to se mora doživeti i LIČNO videti!! Treba još reči da je sa Hyperionom od 5 mm Saturn na 250 x bio veličanstven. Po svemu sudeći Saturn je jedan od omiljenih Radanovih objekata.

Pred samu zoru je progvirio Mesec, i čim ga je Radan uočio odmah je uzeo da pakuje opremu, no zora je ionako bila tu, u pitanju su minuti. Pošli smo na zasluženi odmor, zadovoljni do besvesti. Ja opet razmišljam o Veil-u... Eh, brate neopisivo !!!

U subotu posle buđenja u našim rernama od automobila rešili smo da se pomerimo malo u hlad i tamo odmarao ceo dan. Pridružio nam se i jedan puž koji nam je određivao tempo odmora. Prisitigao je i Mlađa da pojača posmatračku ekipu. Ono što nam je pružio njegov vrhunski APO sa Hyperionima je stvarno vredno svakog truda. I na deep sky objektima sa malim povećanjem i na planetama uz veliko povećanje slika je bila beskompromisno dobra. Mlađa i Radan su prvi deo druge večeri posvetili posmatranju dvojnih zvezda uz stalne usklike zadovoljstva, dok smo se Drago i ja kao i obično zaluđivali DSO-ima, NGC6543, M57 i ko će ga znati čime sve ne. Oko ponoći je počelo da seva i da se sprema nevreme, pa iako kiša nije padala mi smo spakovali opremu. Sve vreme nam je u pozadini prolazila muzika sa izbora za pesmu Evrovizije i iako je Radan zdušno navijao za Karolinu ipak je svoj glas na kraju dao Mariji Šerifović. Šta ćeš, mi smo ti Kragujevčani takvi, u svemu najbolji :-)

Naravno bilo je tu još mnogo stvari koji bi trebalo pomenuti ali to bi ipak bilo preopširno za pisanje. Odlično smo se proveli, već smo ugovorili buduće sessione nadamo se u Makedoniji. Zahvaljujemo se Radanu na druženju i još jednom: Radane stvarno si car !!!

P.S. Skraćenica i fraza "SSP - osim Radana" ima i jedno skriveno značenje ali za njeno tumačenje morate se obratiti direktno na gore navedeni e-mail. Ukoliko vas interesuje...

Kliknite na sliku    
Hyperioni.jpg (95078 bytes) Vise_teleskopa_nego_posmatraca.jpg (82537 bytes)
Hyperioni Više teleskopa nego posmatrača

Vedro nebo,

(18.05.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Studenički astrovikend