AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Osmatranja

JSP 27.11.2000.
JSP 2.12.2000.


Instrumenti

Teleskopi:
povecanja

Planete

Mars

   

Sadr┼żaj AM

          

osmatranja

Jutros sam imao srece

Behaudin Karić
E-mail:
behaudin@yahoo.com

Jutros sam imao srece da nije bilo velike jutarnje magle, pa sam konaclo "ulovio" preljepu sliku koja nam ova nasa preljepa kosmicka crtaona pruza. Prije izlazeceg Sunca na Istoku - Jupiter, Venera i Saturn dominantni i izrazito jasni.

Ovo je moje drugo osmatranje Jupitera, prvo koje se desavalo tamo negdje u martu mjesecu nije bilo izuzetno uspjesno, jer je radjeno iz grada sa tarase tako da mi je se na 35 x Jupiter tresao, slika samo na trenutke jasna. Jutros sasvim druga prica. Vazduh prohladan, kristalno jasan, teleskop dobro aklimatizovan, na 35 x vec su vidljive dvije ekvatorijalne zone, na 70 x njih vise. Koristio sam Kellner 25 mm i Barlow x 2. Drugi okular Kellner 6 mm nisam koristio jer sam davno odlucio da umjesto njega "u igru" ubacim Ploss 10 mm, cini mi se da bi tada bilo puno bolje. Vidljiva su, naravno, sva cetiri satelita.

Promatrajuci taj svijet za sebe odustao sam od toga da se prebacujem na Veneru ili Saturn, jer nadolazeca zora nije dala vremena za razbacivanje. A tako sam uzivao u toj slici.

Vedro nebo

[9. avgust 2001]

 

 

vrh