AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Osmatranja

JSP 27.11.2000.
JSP 2.12.2000.


Instrumenti

Teleskopi:
povecanja

Planete

Mars

   

Sadržaj AM

          

osmatranja

Mars u okularu

        

Behaudin Karić
behaudin@yahoo.com

Sta da se radi, jos 15 dana pa sam na godisnjem. Jedva cekam. To ce mi pomoci da malko stanem "na loptu" i organizujem se i u astro smislu. Ovih dana je u fokusu Mars. Ali vise iz htjenja da ga pozdravimo u ovom najblizem dvogodisnjem ciklusu. Osmatranja koja sam imao prosli i predprosli vikend su donekle podbacila, vjerovatno iz niza pocetnickih gresaka. Ali zadovoljstvo koje je bilo bilo je ipak veliko. Kada sam se konacno locirao van grada (vikendica kod prijatelja) zaboravio sam ostaviti teleskop vani da se temperaturno izbalansira i onda kada sam izasao napolje fokus mi je bjezao kao lud - sto je opet mene dovodilo do ludila.

Slijedeca noc bila je bez te greske ali na nebu se uhvatila neka izmaglica koja je donekle ometala. Jednostavno je toliko nemirna da se moze vidjeti kako titra na malom disku Marsa, kellner 25 mm sa 2x Barlow je maksimum - preko je slika losa. Uocavam dvije smedjkaste mrlje koje postaju jasnije pa se potom gube, jedna je na istocnom druga na zapadnom dijelu; na centru ne uocavam nista. Mars jeste crvenkast ali blijedo. Zamisljao sam ga vise crvenijim, po glavi prebirem da ne bi bilo lose nabaviti neki od filtera bas za posmatranje Marsa i uopste planeta. Znam da je ovo objekat koji je suvise sitan za mojih 114 mm, ali zelim jednostavno da se okusam sa njim iz cistog razloga sto je tijelo koje se lako nalazi. Palim malu diodu lampicu (po savjetu AM nabavio privjesak sa crvenim svjetlom :) gledam kartu i odlucim da polako krenem od Marsa prema jugoistoku jer ima Mesiera u tom dijelu. U glavi zbrka, karta je ostampana "real" a moj Bressier - reflektor cini podpunu zbrku u glavi tacnije u vidnom polju. Okrecem kartu naglavacke ali jos ne mogu da se orjentisem zbog mjenjanja lijevo desno slike (na um mi pada D. Miladinovic - kako bi bila korisna pomoc nekoga iskusnijeg ...)

Eureka !! Konacno sam uhvatio "crvenu nit". Raspetljavam zvijezde; vucem polako unazad prema M 23 nalazim tri zvijezdice koje cine oko njega ravnostrani trougao i zapazam sitnije zvijezdice izmedju njih, tacnije njih hrpicu, ne mogu da vjerujem ipak sam na svom prvom Mesieru, zelim da pohvatam sto vise detalja da sliku sto vise memorisem, ali nista od toga, ja se jednostavno samo divim ovom predivnom kosmosu, njemi i zacudjeni posmatrac sa ovog predivnog mjesta. Ne zelim vise nista da forsiram, uzivam u slici, palim cigaru, pakujem se i vracam u kucu. Castim se cokoladom i kafom, muzikom na radiju i ogromnim zadovoljstvom koje osjecam u grudima.

jun 2001

vrh