AM Home

am@astronomija.co.yu

Saveti za početnike
Ako želite da
posmatrate nebo, a nemate iskusto.

Radionica
Kako da učinite posmatranje
konfornijim

Instrumenti
Gnomon, dogled,
teleskop

 

Sadržaj AM

osmatranja

Posmatranje Sunca


Dragan
Miladinović
E-mail
dragmila@Eunet.yu

Iako su astronomska posmatranja po prirodi stvari vezana za noć, određeni objekti i pojave mogu se posmatrati jedino danju. Jedna od takvih situacija je posmatranje Sunca. Mnogi amateri ne znaju da za ovakvo posmatranje nije potrebna posebna oprema (specijalni, skupi solarni filter), već je dovoljno imati dvogled, fotografski stalak, malo kartona, parče nešto deblje žice i obilje volje i strpljenja. PRI SVEMU OVOME MORA SE IMATI NA UMU DA SE SUNCE NE SME GLEDATI DIREKTNO KROZ INSTRUMENT, JER MOMENTALNO NASTUPA TRAJNO OŠTEĆENJE VIDA. Metoda “projekcije“ koju u ovom tekstu predlazem je bezbedna, a putem nje može se posmatrati pojava Sunćevih pega.

Procedura:

Kako posmatrati Sunce

Ovom metodom se lepo može posmatrati i pomračenje Sunca (fotografija snimljena u vreme pomračenja Sunca 11. avgusta 1999.)

Najpre se na komadu nešto čvršćeg kartona napravi otvor za objektiv dvogleda (dovoljno je za jednu cev, mada preporučujem da karton bude sa rupama za obe “cevi“), i to tako da može da se navuče na “cev” dvogleda i da sam stoji. Funkcija ovog kartona je da napravi senku. Dvogled se pričvrsti na fotografski stalak (a može i da se fiksira i na neki drugi način). Od parčeta žice koja se svojim krajevima prikači za drzač dvogleda na stalku, napravi se držač za papir, tako da se papir nalazi na 40-50 cm iza okulara dvogleda. Na držač se postavi beo list papira (najbolji je onaj za fotokopiranje, zbog finoće) na koji se slika Sunca (propuštena krioz dvogled) projektuje. Kada se dvogled usmeri ka Suncu, karton nataknut na prednjem delu dvogleda pravi senku na listu papira, a svetlost Sunca koja prolazi kroz instrument, na listu hartije, unutar senke kartona, stvara sliku Sunčevog diska prečnika od 20-50 mm, čija veličina zavisi od veličine objektiva, udaljenosti lista papira od okulara i sl. Uglavnom, dobijena slika se izoštrava uz pomoć okulara (odnosno uz pomoć srednjeg točkića za podešavanje dvogleda) dok se ne dobije lik Sunca oštrih ivica. Na projektovanoj slici Sunčevog diska mogu se opaziti Sunčeve pege. S vremena na vreme potrebno je pomeriti dvogled, radi praćenja kretanja sunčevog diska.

Napominjem da je za posmatranje Sunčevih pega dovoljno da imate dvogled (i da je sunčano vreme) a tamna pozadina za projektovanje slike će se već naći. Ovu metodu sam nekoliko puta pokazao mojim sinovima i njihovim drugarima, koji su bili impresionirani činjenicom da su videli Sunčeve pege. Međutim, na napred opisan način stvaraju se uslovi da se uz malo truda udobno posmatraju Sunčeve pege, čak i da se fotografišu tako što će se napraviti snimak lista papira na kojem se Sunčev disk projektuje.

Vedro nebo...

(februar 2002.)
 

vrh