am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
Povodom teksta: 
Ko to tamo peva
Koji brod je najdalje odplovio?


6.12.2003.
U prilogu astonomije na temu: Ko to tamo peva, kaže se da je letilica Vojadžer-1 najudaljenija letilica koju je čovek do sada lansirao u kosmos.??? Da nije slučajno to: Pioneer-10, lansiran 2.03.1972. godine?

Ljubiša

#odgovor   1.   2.
Koji brod je najdalje odplovio? II deo

Odgovor 1.

Zdravo Ljubiša,

Koliko ja znam, a ono što znam potiče iz relevantnih podataka NASE od oct. 2003. godine, VOYAGER 1 jeste najdalji (skoro 14 mld. km) 'naš' brod u svemiru, a prati ga njegov brat (ili sestra?) VOYAGER 2.

Pionir 10

Razlog za to je njihova jako velika brzina, koja je (verovatno) značajno veća od PIONEEROVE iako je ovaj krenuo pre njih. Od 17. februara 1998. radijalno odstojanje VOYAGERA 1 i PIONEERA 10 je bilo 69,4 aj a od tada VOYAGER ga 'sisa' po stopi od 1,02 aj godišnje.

Za one koji vole Pioneera 10: 23. januara ove godine na Zemlju je stigao poslednji signal sa letilice. Radioizotopske baterije, predviđene da traju 21 mesec, toliko su se istrošile posle 30 godina da je više bilo nemoguće poslati signal. Kada su 7. februara pokušali ponovo, više nije bilo znakova života. Tada je bio daleko oko 82 aj od nas i signal je trebalo da proputuje 11 sati i 20 min. kroz svemir.

Sada ovaj mali brodić plovi u tišini ka Aldebaranu u Biku (68 sg) i stićiće tamo za svega 2.000.000 godina.

Više o tome ćemo tada čitati u AM ;-)

Draško Dragović
dragovic@net.yu


Odgovor 2.

Da, Vojadžer 1 jeste na prvom mestu! Ta rokada je bila velika vest u astronautičkim krugovima, mislim da je čak i AM u svojim vestima pisao o tome (lako se da proveriti). Međutim, koliko sam siguran za V1 toliko nisam siguran da li ga u stopu prati i V2, odnosno ne znam da li je on već uspeo da pretekne Pionira 10 obzirom na svoju ekskurziju ka Uranu i Neptunu, što ga je svakako usporilo u odnosnu na brata blizanca. Takođe, pitanje je i na kom mestu se trenutno nalazi Pionir 11, odnosno da li je on pre ili posle Vojadžera 2? Trebalo bi proveriti na Internetu tačan redosled od 2. do 4. mesta, ali Vojadzer 1 je 100% prvi.

Ulysses

Poslednje, peto mesto čvrsto drži Ulysses koji je bio prvi i jedini brod koji je izašao iz ravni ekliptike i sada posmatra i proučava Sunčev sistem "odozgo".

Takođe, u Draškovom odgovoru se provukla i jedna greška. Baterije na Pioniru 10 nisu prazne i pojedini sistemi na letilici, pa i predajnik, još uvek sasvim sigurno funkcionisu, ali zbog velike ispražnjenosti baterija letilica nije u stanju da se precizno pozicionira kako bi uputila svoj signal ka Zemlji, već ga šalje u prazan prostor.

Uz zelje da AM postoji i kad Pionir 10 stigne do Aldebarana srdačno vas pozdravljam! :)

Marko Tarabanović
marko@astronomija.co.yu

 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh