am@astronomija.co.yu

 

Kalendar kroz istoriju
Ovaj mesec
 
Pisma
 
 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
21.01.2003.
Pitanaj o kalendaru
Kalendar kroz storiju
 
#odgovor
Postovani gospodine Dragoviću,

Ja sam Emira, učenica jedne sarajevske gimnazije. Radim na jednom projektu, za koji sam kao glavni materijal koristila stranice sa sadržajem iz Vaše knjige. Imam neke nejasnoće, pa bih Vas lijepo zamolila mi odgovorite i odgovore pošaljete u što krećem roku.

1. Koji je naš sadašnji kalendar?

2. Na osnovu kojeg kalendara je nastao gregorijanski kalendar? Da li je prije 1582. god postojao gregorijanski kalendar?

3. Koji je to reformisani kalendar? Koja reforma i od koga je donesena?

4. Šta je revidirani julijanski kalendar?

Ovako - još bih Vas zamolila da ako budete imali koju bitnu sitnicu u vezi kalenadra, posebno julijanskog i gregorijanskog, neke bitne paralele između njih ili nešto tako.

Ovaj seminarski rad ili projekat je vezan za matematiku i potrebna mi je primjena matematike. Da li Vi smatrate ovu temu kao dovoljno dobru u tom polju?

Unaprijed zahvalna,

P.S.

Vaša knjiga je iznenadujuće dobra i jako zanimljiva . Svaka čast.....

Zdravo Dada!

21. januar 2003.
Odgovor g. Draškovića
1. Koji je naš sadašnji kalendar?

E, sada se javlja za mene jedan mali problem. Po imenu nisam siguran da li si Muslimanka ili pravoslavka ili katolkinja. U sva tri slucaja kalendar je drugaciji! Pođimo redom: muslimanski verski kalendar je počeo 16. jula 622. po julijanskom kalendaru i to je kod njih obeleženo kao 1AH - prva godina Hedžre i sada će oni slaviti (mislim) 1424. godinu. Katolici koriste još od 1582. papski, gregorijanski, kalendar. Srpska pravoslavna crkva, zajedno ga još nekoliko njih u svetu, još uvek, bez nagoveštaja o promeni, koristi stari kalendar, koji je još 45. p.n.e. ozvaničio imperator Gaj Julije Cezar. Kao pomoć u tom zamašnom poslu, pomoć mu je pruzila njegova tadašnja devojka i majka sina, Kleopatra, davši mu svog matematičara i astronoma Sosigena iz Aleksandrije.

2. Na osnovu kojeg kalendara je nastao gregorijanski kalendar? Da li je prije 1582. god postojao gregorijanski kalendar?

Pošto je julijanski kalendar kasnio svakih 128 godina za 1 dan (na svakih 100 god. ta razlika iznosi 18 sati 43 min i 12 sec), to je za 800 godina kalendar išao ispred prirodnog za čitavih 6 dana 5 sati 45 min i 36 sec. TO JE BIO PRAVI I JEDINI RAZLOG ZAŠTO JE PAPA GREGORIUS XIII 24. FEB. 1582. OBJAVIO REFORMU STAROG KALENDARA. Može se reći da je kao osnova poslužio stari, Julijev kalendar, ali poboljšan (reformisan). Uvedena su neka pravila oko broja prestupnih godina u 400-godišnjim ciklusima sa ciljem da se poveća preciznost kalendarske godine. Ipak, i ona je duža od prirodne za oko 26 sec. te nije tako precizna kao što se ponekad misli. Najprecizniji bi bio reformisani srpski crkveni kalendar, čiju reformu je 1923. uradi naš akademik dr prof. Milutin Milanković. On kasni za svega 2 sec od prirodne tropske godine i tek za 43200 godina ta će se razlika akumulirati na 1 dan!

3. Koji je reformisani kalendar? Koja reforma i od koga je donesena?

4. Sta je revidirani julijanski kalendar?

Nije mi baš najjasnije ali mislim da sam ti to napomenuo gore> reformisan je stari, Julijev kalendar od strane tadašnjeg rimskog pape. A ovo revidirani, ili kod mene u knjizi, reformisani kalendar, odnosi se na pomenutu reformu od 1. maja 1923. godine, koju je na poziv ekumenskog patrijarha Meletiosa IV Metaxakisa u Carigradu, genijalno predložio naš profesor M. Milanković. Reforma ima 10 tačaka, sve se zasnivaju na proračunima i predstavlja krunu njegovog naučnog rada.

Ovako - još bih Vas zamolila da ako budete imali koju bitnu sitnicu u vezi kalenadra, posebno julijanskog i gregorijanskog, neke bitne paralele između njih ili nešto tako.

Gledaj, ima toga dosta jer su oni zapravo JAKO povezani i idejno i istorijski. Bez razumevanja jednog, TEŠKO je shvatiti suštinu i cilj novog.

Vidim da nemaš moju knjigu i kaži mi kako da ti je pošaljem. Tu imaš praktično SVE što tebi treba. Knjiga ima 95 strana, tako da je idealna za gimnazijalce :-) Ima slike, grafikone i tablice iz kojih se vidi kako su tekli radovi na reformama. Tu su i neke bitne formule (odgovor na donje redove) za proračun datuma i sl. Mislim da je to ono što ti treba za seminarski.

Ovaj seminarski rad ili projekat je vezan za matematiku i potrebna mi je primjena matematike. Da li VI smatrate ovu temu kao dovoljno dobru u tom polju?

Znam samo da takav rad i temu neće imati niko. Koliko ja znam, sigurno ni tvoji profani ne znaju mnogo na tu temu. Znam iz mog iskustva. Matematika je u čitavoj ovoj temi glavna, jer ni jednog broja ili zaključka nema bez nje. Zato su kroz istoriju kalendar imale samo napredne zemlje - Mesopotamija, Egipat, Grčka Rim, Indija, Maje, Kina - a u skorije vreme njime su se bavili najveći matematičari tog doba, kao Gauss ili Milanković. Pa i Sosigen je bio matematicar, kao i Clavius, koji je pomagao papi na reformi.

Itd. Javi se ako nešto jos želiš. Drago mi je da ti pomognem, a ti ćes mene da vodiš na ćevape kod Ferhata kad dobiješ dobru ocenu!

Unaprijed zahvalna,

ps.Vasa knjiga je iznenadujuèe dobra i jako zanimljiva . Svaka cast.....

Fala, fala! Niste trebali!

Drugarski pozdrav od Draška iz Beograda

Ing Draško Dragović

 

vrh


[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride ]