am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
Povodom teksta:
Perpetuum mobile


28.06.2004.

Uvek mi je tesko da zapocnem pismo, zato cu preci odmah na stvar:

U textu ste pomenuli da je ne moguce konstruisati perpetuum mobile prve vrste, pa bih vas zamolio da mi objasnite sta se smatra pod tim "prve vrste" kao i koliko vrsta ima.

Takodje bih zeleo da vas pitam da li je pertpetuum mobile masina koja sama za svoje pokretanje stvara energiju ako nije onda kako se zove i da li je moguca.

Sa nestrpljenjem cekam vas odgovor

Miroslav

 
Odgovor

Pre nego li počnemo da razgledavamo perpetuum mobile moramo da jasno izdiferenciramo dva pojma kao što su RAD i TOPLOTA. I rad i toplota su jedno te isto, a to je ENERGIJA. Međutim kako se manifestira ta energija pravi razliku između ova dva tipa jedno te istog, energije. Po definiciji RAD je sređen vid ENERGIJE, a TOPLOTA je nesređen vid ENERGIJE.

A sada vratimo se perpetuum mobileu. Postoje dve vrste perpetuum mobilea koje su usko povezana sa dva zakona termo dinamike.

Kod perpetum mobile prve vrste radi se o RADU i kaže se otprilike ovako. Ne možete napraviti mašinu koja bi sama od sebe proizvodila energiju (RAD) ili koja bi davala  više RADA (čitaj energijje) od uložene energije za njen rad. Čak može da se ide dotle  da se kaže da je perpetuum mobile mašina koja proizvodi enegiju ni iz čega. E to se kosi sa prvim principom termodinamike koj jasno kaže da je energija konstantna i niti je možeš izgubiti niti stvoriti.

Zabeleženi su u istoriji šarlatani koji su pokušavali da naprave ovakve mašine i najinteresantniji je pokušaj da se napravi kočija bez konja (i motora naravno) koja bi se kretala na pogon perpetuum mobilea. Naravno radilo se o prevari gde su sakriveni ljidi pokretali kočiju pomoću nekakvog sistema lanaca ili zupčanika, svejedno. U nauci možete sve, ali lagati nikako.

Drugi princip termodinamike kaže da je ENTROPIJA konstantna. Entropija je mera kojom se određuje neseređenost (ili sređenot) nekog sistema. Primera radi zagrejana tela imaju veću nesređenost od hladnijih tela (da se ne zaboravi da ne postoji apsulutna entropija već samo entropija u razlici između dva stanja ili stepena zagrejanosti). E tu na snagu stupa perpetuum mobile druge vrste koji ne protivreči prvom principu termodinamike već drugom. Onaj ko bi hteo da napravi perpetuum mobile druge vrste bi otpočeo odprilike sa ovakvom idejom. "Hajde da ohladimo sve okeane i mora za jedan stepen, a na račun toga da zagrejemo milione i milone kubika vode na temperaturi koja nama treba i da to iskoristimo za naše potrebe". Sasvim je jasno i iz iskustva znamo da ako stavimo na toplu ringlu sud hladne vode da će toplota sa ringle ići u pravcu suda sa vodom, a ne obrnto, sve dok se temperatura i suda sa vodom i ringle ne izjednači. Na taj način oba sistema (ringla i sud sa vodom) postaju jedan sistem sa zadatom entropijom koja će biti konstantna. E sad ne možemo očekivati da ako ohladimo sud sa vodom da će se ringla zagrejati (a to bi odprilike hteo perpetuum mobile druge vrste).

Počeo sam previše teorišem i moram priznati da sam i sam počeo da se gubim i red je da prekinem. Kratak odgovor bi bio: Postije dva tipa perpetuum mobilea i to prve i druge vrste. Prvi se kosi sa principom konstantnosti energije, a drugi sa principom konstantnosti entropije (koja se obeležava sa H). Kako da je, ovaj naš univerzum je konstruisan tako da se ne može konstruisati ni jedan ni drugi perpetum mobile. Ne postoje čuda. Stvari se ne pojavlju i ne gube same od sebe (osim nekih mojih stvari koje nigde ne mogu naći:-)) ). Naš univerzum je dosta surov na prvi pogled ali izgleda da baš u toj surovosti leži njegova lepota. Ni mojoj crnogorskoj naravi nije pravo što moram da uložim mnogo truda (RADA) da bih dobio malo para (ENERGIJE) ali to ti je to. Ali zato ceo univerzum mogu da stavim u mali džep kad za tu energiju (pare) kupim sebi teleskop i odem negde u mrkli mrak i uživam gledajući taj isti univerzum i to onako iz dubine duše. Pa zar mi astronomi nismo latentni voajeri.

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk

 

Pgledajte nekoliko "večnih pokretača"


 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu Ime:    
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh