am@astronomija.co.yu

 

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 

'ASTRONOMIJA' da se ugasi!

Povodom teksta Redakcija jednog izvrsnog časopisa.... objavljujemo pismo
dr M. Ćirkovića


Dragi Aco,

Nažalost, moram da protestvujem protiv Vaše aluzije u vezi sa radom časopisa "Astronomija" i komentara.

Ideja da bi "Astronomija" trebalo da prestane sa radom zato što nije u mogućnosti da isplaćuje autorima honorare je isto toliko smislena koliko i ideja da bi "Physical Review" ili "Astrophysical Journal" trebalo da prestanu da izlaze zato što - gle čuda! - svojim autorima ne isplaćuju honorare. Verovali ili ne, u tom velikom svetu kome bi kao trebalo da težimo dešava se obratno: časopisi NAPLAĆUJU svoje usluge od autora, u vidu tzv. page charges, čega ste Vi jako dobro svesni, te se čitav ovaj napad na "Astronomiju" ne može interpretirati drugačije no kao provokacija.

No, stvar je još dublja od toga. Ja odbijam Vašu besmislenu i kripto-marksističku ideju da svaki rad ima svoju tržišnu cenu. Takav pogled u svetu svakako postoji (kao što postoje i razne druge bizarnosti i besmislice), najjači je u Americi, i zove se tržišni fundamentalizam (free-market fundamentalism).

Ideja da sve ima svoju cenu predstavlja verovatno najgluplji američki izum nakon bejzbola i kablovske televizije. Bez obzira koliko američki kulturni imperijalizam pokušavao da nam ispira mozak sa tim, ja NIKADA neću prihvatiti ideju da neko moj naučni ili popularizatorski rad može vrednovati u novcu. Čak i ako to uradi, ja odbijam tu cenu, i VEOMA RADO radim dobrovoljno, pošto na tom "tržištu" jednostavno ne smatram da imam konkurenciju. Nasuprot Vašem mišljenju, smatram da je volonterski rad na nauci i prosvetiteljstvu nešto najlepše i najplemenitije što se može učiniti. Za tim jednostavno NE POSTOJI ikakva tržišna potreba, tako da su tu ekonomistička naklapanja čista budalaština. Ako niko to ne radi, niko nikada neće platiti da se to radi, a pogotovo neće srpske kvazipatriotske (tj. neo-nacističke) vlasti koje nauka i prosveta interesuju otprilike kao preklanjski sneg. Dovoljno je što moramo da živimo sa tim teretom na glavi, nemojte nam još navaljivati!

Niko Vas ne tera da radite volonterski, pustite ljude koji to žele da rade.

Vi pišete:
"Konkretno, postoje dva druga naučno-popularna časopisa koji će se, suočeni sa oštrom konkurencijom ovog, prodavati možda nešato slabije, a mogli bi objavljivati radove nekih od tih istih saradnika."

Koji su to? Da nije možda "Planeta"? Ili "SciTech"? Ili "Vasiona"? Da li ste Vi svesni da nijedan od njih NE FUNKCIONISE NA TRŽIŠNIM PRINCIPIMA? Veoma dobro znam i ljude koji tamo rade i način na koji rad, i tvrditi da oni uspevaju (onoliko koliko već uspevaju, tj. delimično) zahvaljujući potrebama tržišta Srbije za naučno-popularnim časopisima je čista glupost. NEMA TU NIKAKVE KONKURENCIJE. Konkurencija postoji u uslovima razvijenog tržišta, koje u Srbiji za ovakvim stvarima postoji ama baš isto onoliko koliko postoji i tržište za uzorcima leda sa Antarktika ili za ritualnim budističkim mlinovima.

I uzgred budi rečeno, šta ćemo ako ja recimo NEĆU da sarađujem sa nekim BEZ OBZIRA na pare? Žao mi je, Aco, ali NE funkcionišemo svi mi na tržišnim principima (niti to želimo).

Srdačan pozdrav,
Milan  Ćirković

 


 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu Ime:    
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh