AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Rekordi

Suncev sistem
Zvezde
Svemir
Razno


Galaksije
 
Evolucija
Tipovi
Jata: Lokalno
Mlecni put 
(Galaksija)
Univerzum
Hipoteze o nastanju i razvoju
Duboki kosmos
O tipovima objakata dubokog neba
Katalog Mesijeovih objekata
Istorija i sve ostalo o
'M' objektima

 

 

Sadržaj AM

          

 

Sa ljubaznom dozvolom posudjeno od:

Rekordi: svemir

najbliza galaksija
najudaljenija galaksija
najdalji objekat vidljiv golim okom
najsvetlija galaksija na nebu

najsvetliji kvazar
najvidljiviji izvor X-zraka
najmasivnija crna rupa
najvidljiviji radio izvor

       

Najbliza galaksija

Patuljasta Sagittarius  galaksija je najbliza Mlecnom putu. Prostire se na udaljenosti od 80.000 sv.god. od Sunca i na 52.000 sv. god. od Mlecnog puta. Sledeca najbliza galaksija je Veliki Magelanov Oblak udaljen 170.000 sv.god.

VRH

Najdalji objekat vidljiv golim okom

Za divno cudo to je jedna galaksija i to Andromeda (u Mezijerovom katalogu M31). Nalazi se na udaljenosti od 2,3 miliona sv. god.

VRH

Najsvetlija galaksija na nebu

To je Veliki Magelanov oblak. nalazi se u sazvezdju Doradus i nije vidljiv sa severne Zemljine polulopte. Druga po redu je Mali Magelanov oblak, koja zajedno sa Velikim oblakom čini jednu vrstu pratioca Mlecnom putu.

VRH

Najvidljiviji izvor X-zraka

Stalan izvor X-zraka na nebu, prvi otkriven i poznat pod imenom Skorpion X-1. Otkriven je 1962. godine.

VRH

Najvidljiviji radio izvor

Pored nama poznatog Sunca postoji jos jedan poznati radio izvor a to je Cassiopeia A. To je ostatak supernove star oko 300 godina. Najjaci izvor radio zraka je udaljen od nas 750 miliona sv. god. i zove se Cygnus A.

VRH

Najudaljenija galaksija

Udaljenost galaksije je moguce izracunati ako ima vidljiv crveni spektar. Napredovanja u tehnologiji cine da rekord bude ubrzo oboren u otkrivanju udaljene galaksije, pa je tako 1996.godine u Keck Observatoriji otkrivena galaksija u sazvezdju Device. Udaljena je 14 milijardi sv. godina.

VRH

Najsvetliji kvazar

Najsvetliji i prvi koji je otkriven i identifikovan kao kvazi-zvezdani objekat u trecem Kembridzkom katalogu se nalazi pod sifrom 3C 273.

VRH

Najmasivnija crna rupa

Najmasivnije crne rupe se nalaze u centrima galaksija, tamo gde ima najvise uslova za sazimanje mase. Izgleda da se najmasivnija crna rupa nalazi u gigantskoj galaksiji M87 u skupu Device. Po Hablu (teleskop) ta crna rupa ima masu 3 milijarde puta veću od mase Sunca.

VRH