am@astronomija.co.yu

 

 

Galaksije
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

pitanja
Odgovori na nagradni zadatak
 
 zadatak:
Pronađite galaksiju koja najviše liči na naš Mlečni Put - po svemu!

Stigli su sledeći odgovori:

1

Po mom mišljenju najsličnija galaksija našem Mlečnom putu je NGC 4414 koja se nalazi u velikom jatu galaksija u sazvežđu Berenikina Kosa (na samoj granici sa sazvežđem Devica). Pošto niko ne može to proveriti jer niko ne može videti našu Galaksiju spolja, moja već ranija razmišljanja me navode je da naša Galaksija baš tako izgleda.

Posebno mi je draga jer je zaštitini znak našeg astronomskog društva i e-mail liste (AD "Loznica").

M. Mijatović
 

2

Andromedina galaksija (M31)???

 

3

Zdravo ! Ja lično mislim da je Andromedina galaksija ili M31 najsličnija našoj Kumovoj Slami (Mlečnom Putu )

Pozdrav !

4

Kako smo u stanju da vidimo mlečni put samo "iznutra" moguće je dobiti sliku Mlečnog Puta jedino kao jedinstvenu panoramsku sliku kao na ovoj slici:

http://canopus.physik.uni-potsdam.de/~axm/photo.cgi?Image=images%2Fmwpan45s_full  

Bolji pogled na disk Mlečnog Puta je panoramska infrared slika čime eliminišemo okolni gas, a koji se može videti na ovoj slici (na ovoj strani se nalaze desetak snimaka Mlečnog Puta filtrirani različitim talasnim dužinama):

http://adc.gsfc.nasa.gov/mw/mmw_sci.html#maps  

Na osnovu ovih snimaka i Hablove klasifikacije galaksija:

http://cassfos02.ucsd.edu/public/tutorial/Galaxies.html  

može se doći do zaključka da je naša galaksija spiralna tipa Sb ili Sc sa četiri osnovne spirale(?).

Ako ovome dodamo i tehničke detalje koji govore da je Mlečni Put veoma stara galaksija (oko 10 milijardi godina), sa oko 200 milijardi zvezda, prečnikom od oko 90000 svetlosnih godina i masom od oko jednog triliona sunčeve mase, kao i da je već do sada progutala bar jednu mikro galaksiju (dwarf galaksije):

http://astro.u-strasbg.fr/images_ri/canm-e.html  

možemo otprilike znati šta da tražimo na nebu, a da to bude makar malo slično našem Mlečnom putu. Na kraju evo jednog veoma interesantog teksta sa crtežom kako po današnjim saznanjima izgleda Melični Put viđen "odozgo" i snimcima četiri njemu najsličnije galaksije do sada otkrivene (NGC 3953, NGC 5970, NGC 7329, NGC 7723):

http://www.anzwers.org/free/universe/milkyway.html  

Usput sam naleteo i na interesantan aplet sa panoramskom slikom Mlečnog Puta u odnosu na poznate konstelacije:

http://canopus.physik.uni-potsdam.de/~axm/mwpan_vr.html  

MZ

 

5

Koliko ja znam najslicnija galaksija nasem Mlečnom putu ne nalazi se negde u beskrajnim prostranstvima vasione već tu pored nas na "samo" 2 miliona svetlosnih godina od nas.

Ta galaksija je naš prvi komšija, a to je naravno predivna andromeda.

Sličnosti između andromede i Mlečnog puta su brojne, na primer približno su iste starosti, obe pripadaju vrsti spiralnih galaksija, obe imaju svoje galaksije pratioce (andromedini su 4 eliptične galaksije, od kojih su najuočljivije 2 najsjajnije, a Mlečnog puta su mali i veliki Magelanov oblak, (koji su najuočljiviji), novootkrivena galaksija u sazvežđu strelac koju Mlečni put bukvalno usisava i dr.....) ,imaju relativno sličnu strukturu (disk, jezgro, galaktička ravan su im u približno istim proporcijama), relativnoi slične strukture haloa (mrtve i stare zvezde, tamna materija o kojoj još uvek malo znamo, itd....) i itd...... slično rotiraju (kao i sve spiralne galaksije). Jedine malo veće razlike između Mlečnog puta i Andromede su to da Andromeda ima 60% veću masu nego Mlečni put (masa Andromede je oko 300 milijardi sunčevih masa) i što je naravno zbog porasta mase veća od Mlečnog puta (ako gledamo delove u koje nije uračunata tamna materija Andromeda ima prečnik od 180.000 svetlosnih godina.

Inace andromeda se nalazi na 2,2 miliona svetlosnih godina od Mlečnog puta. Inače u njoj je prvi put detektovana vangalaktička supernova 20. avgusta 1885. godine. Ova ekspolzija je nazvana S Andromeda.

Neki osnovni podaci o Andromedi:

- masa joj je oko 300 milijardi sunčevih masa ili 160% mase mlečnog puta.

- Veličina joj je proporcioalno veća od Mlečnog puta i njen prečnik je oko 180.000 svetlosnih godina - ima oko 300 milijardi zvezda (što plavih crvenih zutih ..., crvrnih patukljaka, crvenih i crnih džinova, braon patuljaka, belih patuljaka, neutronskih zvezda, crnih rupa....) gasa, prašine, tamne materije..... - vidi se sa zemlje pri uglu od 13 stepeni tako da su joj vidljivi krakovi - službene oznake su joj M 31 ili NGC 224 a oznake satelitskih galaksija su M110 ili NGC 205 i m 32 (m110 ima masu od 3,5 do 15 milijardi sunčevih masa) - ima jezgro sfernog oblika koje brzo rotira čiji je period rotacije 500.000 godina -centralno područje naseljavaju žuti patuljci a u krakovima se nalaze mladi plavi džinovi - ima satelitske galaksije (2 najpoznatije) udaljena je od Mlečnog puta 2,2 miliona svetlosnih godina - kreće sa ka centru masa mlečnog puta i nje same brzinom od približno 220 kilometara u sekundi - poznata je po tome što je to prvi objekat za koji je utvrđeno da ne pripada našoja galaksiji i za koji je utvrđeno da je samostalna galaksija - kao i mlečni put pripada istom jatu koje se naziva lokalna grupa, takođe pripada i superjatu čiji se centar masa nalazi u sazvežđu device po čemu je celo superjato dobili naziv. Zanimljivo je to da će se za oko 8 milijardi godina Mlečni put i andromeda spojiti u još veću, lepšu i sjajniju galaksiju. Kako se kaže; "zajedno smo jači".

Inače andromeda je jedina galaksija koja je sa zemlje vidljiva golimokom tako da su tu veličanstvenu galaksiju mogli da vide (samo kao magličasti objekat) i naši preci.

Svetlost koju sada vidimo da nam stiže iz pravca andromede krenula je na svoj veoma dug put kada su zemljom hodali naši prapreci homo erectusi.

Vas čitalac

Saša Topić
 

6

Galaksija najsličnija našoj po mnogim karakteristikama je Andromeda a uz to pošto nam je i najbliža galaksija, jedna od najbolje istraženih.

Koliko sam saznao putem sajta www.space.com da je počeo proces spajanja Mlečnog puta (tj. naše galaksije) i Andromede. Imao sam prilike da vidim i slike-vizije, kako će se taj proces odvijati kroz 100, 200 i 300 miliona godina. Izgleda fascinantno...

Pozdrav

Nikola

 

Koji odgovor je najbolji?

 

(februar 2004.)

vrh