am@astronomija.co.yu

 

 

Galaksije
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

pitanja
Ko je dao najbolji odgovor?
 

Da podsetimo, zadatak je bio da se nađe glaksija koja najviše liči na naš Mlečni put. Stiglo je nekoliko odgovora (pročitajte ih), a dr Miroslav Filipović, koji autora najboljeg odgovora nagrađuje jednim divnim posterom radio teleskopa Parkes, je izdvojio četvrti.

Odgovor br. 4 je veoma, veoma dobar iako ima netačnosti prosto zbog toga što reference koje navodi su donekle 'outdated'!

Da je dopisao u odgovoru ili, preciznije, da je uporedio osnovne karakteristike Mlečnog Puta kao što su masa, veličina, starost, tip... sa ove četiri galaksije od sveg srca bih mu dao nagradu na kvadrat!!!

Zato dal' može podpitanje? Recimo da autor direktno uporedi te četiri galaksije sa Mlčnim Putom?
 

Ostaje da vidimo šta će autor 4. odgovora, koji se potpisao sa MZ, dalje da uradi. Možda ćemo u sledećem AM imati prilike da pročitamo nešto o četiri galaksije. A možda je dodatno pitanje preteško za njega? Ne verujemo.
Pročitajte dopunski odgovor MZ koji je pristigao.
 
* Dr Miroslav Filipović je naš istaknuti astronom koji živi i radi u Australiji. Član je Uređivačkog kolegijuma časopisa ASTRONOMIJA.

Pročitajte:
Kratka biografija dr Filipovića

Opservatorija Parkes je australijska radio opservatorija locirna nekih 20 kilometara severno od Parkesa, malog grada  u davi Novi Južni Vels, u Australiji. Tanjir teleskopa ima prečnik od 64 metra. Teleskop je u upotrebi od 1961. godine i to je prvi radio teleskop na južnoj hemisferi naše planete.

Korišćen je za identifikaciju prvog kvazara 1963. i za više od polovine do sada otkrivenih pulsara

(februar 2004.)

vrh