am@astronomija.co.yu

 

 

Galaksije
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

pitanja
Najsličnija galaksija Galaksiji
 
Na dopunsko pitanje naše male nagradne igre stogao je ovaj odgovor:

Nadam se na mi čitaoci Astronomskog Magazina neće zameriti na mogućim nedoslednostima ili netačnostima što je proizvod činjenice da se ja zapravo ne bavim profesionalno astronomijom već da mi je ona samo ljubav iz detinjstva i da mi kao takva ispunjava samo slobodno vreme..

Obzirom na relativno mali broj podataka ne samo o pomenutim galaksijama već i na konstantna istraživanja Mlečnog Puta koja nam iz godine u godinu donose sve više i više podataka o geometriji i sastavu same galaksije, izdvojiti jednu od pomenute četiri galaksije nije ni malo lako.

Zabave radi zamislite da su teorije o konačnoj masi cele materije u Kosmosu tačne i da je masa tamne materije višestruko veća od vidljive mase. Sada zamislite da nekako ipak možemo i da vidimo tu tamnu materiju. Pitanje je kako bi u tom slučaju galaksije uopšte izgledale u našim teleskopima. Ono što znamo odnosi se samo na vidljivi deo svemira.

Da bi smo ipak došli do kakvog takvog zaključka hajde da se prvo pozabavimo Mlečnim Putem i izdvojimo ono što nam je poznato i pogledamo kako to znamo. Zapravo ako gledamo Mlečni Put iz naše "žablje" perspektive vrlo je teško doći do zaključaka na osnovu "edge-on" slike u vidljivom delu spektra. Ovo je zato i zbog toga što se u centru galaksije nalaze mahom stare zvezde i crveni džinovi okruženi sopstvenom zvezdanom prašinom. Infracrveni pogled na disk Mlečnog Puta nam daje bolji pregled obzirom da zvezdana prašina apsorbuje mnogo manje infracrveni deo spektra. Pogled na centralni deo galaksije u infracrvenom delu spektra nam otkriva blagu iskrivljenost centralne izbočine što nam sugeriše da je centralni deo Mlečnog Puta pravougaonog oblika i to tako da je levi deo "prečke" okrenut prema nama i to pod određenim uglom. Infrared slike sa "COBE" satelita kao i višedecenijsko posmatranje doplerovog efekta u kretanju gasa koji se nalazi u okolini centra galaksije sa velikom sigurnošću nam govore da Mlečni Put zaista ima centralnu prečku sastavljenu od zvezda iz centralnog dela galaksije. Štaviše na osnovu novijih istraživanja kao što je "The Two Micron All Sky Survey - 2MASS"

Link 1 - The Two Micron All Sky Survey (2MASS)

pojavljuju se i dokazi o postojanju još jedne zvezdane prečke unutar osnovne

Link 2 - Teorija unutrašnje prečke

Naravno ako ovome dodamo i "Standard Candles" postupak u određivanju daljine objekata na nebu, na osnovu osvetljaja zvezda i njihovih teleskopskih dimenzija, možemo doći do prilično jasne slike o tome kako Mlečni Put zaista izgleda (bez tamne materije, razume se) kao i do nekih osnovnih podataka o samoj galaksiji.

Dakle, Mlečni Put je galaksija osnovnog tipa "SB" ili "SAB", gde je "S" oznaka za spiralne galaksije a "B" označava postojanje prečke u centru u kom slučaju dve osnovne spirale polaze iz krajeva prečke dalje se granajući. "SAB" je oznaka galaksija sa geometrijski nepravilnom prečkom ili sa prečkom u formiranju. Ako je suditi po Gerardu de Vaucouleursu, Mlečni Put je galaksija tipa SAB(rs)bc II. Da se zaustavimo na ovome. Više o klasifikaciji galaksija može se pročitati u ovom interesantnom tekstu:

Link 3 - Specifikacija galaksija

Uzevši sve u obzir, osnovni tehnički podaci naše galaksije bi glasili:

  • Prečnik galaksije 90000 - 100000 ly
  • Broj zvezda je oko 200 milijardi (nasuprot Saganovom Kosmosu i podatku od oko 400 milijardi)
  • Masa između 750 i 1000 milijardi sunčevih masa
  • Dužina centralne prečke oko 25000 ly, a prečnik centralne izbočine (sam centar) oko 10000 ly
  • Udaljenost Sunca od centra između 26000 i 28000 ly
  • Debljina galaksije na mestu gde se nalazi Sunce oko 2000 ly
  • Brzina Sunca 220 km/s
  • Revolucija Sunca oko centra galaksije 225 miliona godina
  • Starost galaksije 10-12 milijardi godina

Inače, domišljati umetnik već je napravio vrlo lepu 3D skulpturu u kristalu (u tačnoj proporciji od 1 : 2.5 x 10^22) sa Mlečnim Putem koji sadrži zvezde koje svetlucaju u mraku i koja se može i kupiti preko interneta na adresi:

Link 4 - Mlečni Put u kristalu

Nije ni preterano skupa a priznaćete lepo i izgleda.

 |  2  Sledeća >

(mart 2004.)

vrh