Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Relaksacija
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
intrige
Dvoboj NASA i devojčice oko odela Gasa Grisoma
 
Dipl. ing.
Drago I. Dragović

dragovic@net.yu
Popust za čitaoce AM
na knjige Draška Dragovića

30.8.2005

Pre neki dan je osvanula vest da jedna 15–godišnja devojčica preko svog web–sajta pokušava da reši trogodišnji sukob koji se vodi oko jednog od najstarijih svemirskih odela koje poseduje ameri;ka vasionska agencija NASA.

Porodica jednog od pionira astronautike Virgila Ivana "Gusa" Grissoma pokušava već dugo da od NASA dobije njegovo svemirsko odelo u kome je on leteo 1961. godine u misiji "Mercury–Redstone 4". (To je bio drugi američki vasionski (suborbitalni) let.) Međutim, NASA ističe da je kombinezon vladino vlasništvo i da kao takvo treba da ostane u Astronautskoj kući slavnih ("Astronaut Hall of Fame") na Floridi.

Za problem vezan za svog idola doznala je mlada Amanda Meyer, ljubiteljka vasione i član školske sekcije. Verujući da ima rešenje, provela je čitav letnji školski raspust u prikupljanju potpisa preko interneta, i neprestanim kontaktima sa Smithsonovim Institutom, Kongresom i svim ostalima koji su zaduženi za ovu problematiku.

Mejerova se slaže da vlada ne treba da odustane od svojih prava, već treba samo da pozajmi odelo Grisomovom memorijalnom muzeju, u njegovom rodnom gradu Michellu, u Indijani.

"Mislim da bi to bilo fer," kaže Mejerova. "Trebalo bi da se nalazi u muzeju, jer bi i on tako želeo." U tom cilju se srela i sa vladinim predstavnikom zaduženim za Kuću slavnih.

Odnos između Grisomove supruge, Beti, i NASA su veoma zategnuti nakon tragedije koja je 1967. godine zadesila njenog supruga i dvojicu kolega u "Apolu 1", kada su u komandnom modulu sva trojica izgorela prilikom trenažnog eksperimenta (videti detaljnije u Astronomiji br. 14 od Grujice Ivanovića). Svemirska agencija je, po njoj, potpuno ignorisala nju i njenu porodicu posle tragedije, za razliku od počasti kojima su obasute žrtve "Columbije" i "Challengera".

Grisom je nosio to odelo tokom misije "Merkuri" ("Liberty Bell 7"), kada se njegov brod spustio na okean i potonuo, jer je izlazni poklopac bio otvoren ranije nego što je trebalo. Grisom se jedva spasao, ali je, nakon reanimacije u helikopteru, izjavio da je imao probleme sa poklopcem. Ali neki, u koje spada i autor knjige "The Right Staff" Tom Wolfe, sugerišu da se Grisom jednostavno uspaničio i otvorio izlaz ranije.

Nakon misije, Grisom je jednostavno odneo odelo kući i nikad ga nije vratio, tvrdi NASA. Nasuprot tome, članovi porodice kažu da je Grisom samo pokupio odbačeno odelo sa otpada. Tokom 1989. godine, Beti Grisom je pozajmila odelo Astronautskoj kući slavnih, koju je pokrenula grupa privatnika. Ali kada je 2003. godine kuća pala u ruke države, ona je sa sinom Skotom bezuspešno pokušavala da povrati odelo.

NASA je pristala da im vrati 15 eksponata, uključujući i njegov letački dnevnik i posmrtne medalje, ali ne i odelo, sa obrazloženjem da je ono državno i da shodno tome pripada Smitsonovom muzeju.

Za čitavu priču mlada Mejerova je čula negde u februaru, kada je Skotu Grisomu poslala svoj rad koji je napisala o njegovom ocu. Kada joj se Skot javio telefonom, njena majka je odmah otišla u školu, pozvala je i odvela kući da mu odgovori. Od tada, devojčica se zarekla da će da vrati odelo porodici.

"Gas Grisom je moj heroj," kaže Mejerova. "Želim da vidim njegov memorijalni muzej onakav kakav treba da bude."

Kada se završila školska godina, navalila je da radi punom parom – preko sajta koji je sama pokrenula, sakupila je preko 2.000 potpisa.

"Veoma je uporna," kaže predstavnik NASA George H. Diller.

Inače, ovo nije prva bitka koju bije Amanda, kaže njena majka Karolina. Sakupljala je novac za prihvatilište za napuštene životinje, a kao donator dala je svoju kosu za perike za obolele od raka.

Zvaničnici Kuće slavnih se slažu da je jedino Smitsonijan kadar da reši nastali problem.

"Amanda Mejer je jedna krasna dama, i kako god pogledali, ona je treća strana u ovome," izjavio je Roger Launius, predsednik dela vasionske istorije u Smitsonovom nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i vasione.

NASA je obećala da će do kraja godine rešiti status spornog kombinezona. Agencija planira da predloži Muzeju da odelo preseli na Floridu.

Launius kaže da je Mejerova previdela ključnu stvar: Grisomov muzej nije poslao molbu za odelo, što je neophodan prvi korak u rešavanju ovakvih problema.

Uskoro počinje nova školska godina, ali Majerova obećava da neće posustati i da će nastaviti sa slanjem pisama i prikupljanjem potpisa za svoju kampanju.

(01.09.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh