Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Softver
 
 

Sadržaj AM

 

 

Nakon što je Google objavio Google Sky iz Microsofta je stigao WorldWide Telescope. Kakav je to program? Najbolje je da se sami upoznate s njim i uverite o njegovim kvalitetima, a pre toga evo nekih napomena koje će vam biti od koristi.

 Kliknite na ilustraciju  
wwt1.jpg (202642 bytes)
wwt2.jpg (164051 bytes)
wwt3.jpg (174310 bytes)
wwt4.jpg (213514 bytes)

Da biste uživali u WWT pogledu na nebo potrebno je da instalirate program. Dakle, odete na http://www.worldwidetelescope.org/ i downloadujete nekih 21 MB programa. Zatim ga instalirate (kalsika: što-god da vas program pita vi pritisnete yes ili accept). Morate imati u vidu da program radi samo na Windowsovom operativnom sistemu - bar za sad, ako ne zauvek. Naravno dobar računar sa savremenim softverom se podrazumeva (na stranici za danlodovanje piše šta je minimum system requirements - i bome, traži dosta), kao i solidno brza veza sa Internetom.

Dakle, kad ste instalirati Teleskop kliknete na njegovu ikonicu i na ekranu vam pukne vidik na nebeski beskraj. Možda ne bi bilo loše da odmah setapujete sve što treba, a treba vam, ako ništa drugo, lokacija sa koje želite da gledate u nebesa. Imate ponuđen solidan broj gradova sveta, a, kao što očekujete, možete da ukucate i sami koordinate svog mesta - ako se ono ne nalazi na ponuđenoj listi.

Dalje sledi opet sve ono što i očekujete. Do pre nekoliko godina ovakav i slični programi izazvali bi napad lupanja srca od ushićenja, ali sada samo spokojni osmeh zadovoljstva što živimo u svetu u kome je postalo normalno da u astronomskom programu kada potražite neki objekat onda ga i nađete. Šta više, vidite i njegove snimke u raznim varijacijama + dobijete raspoložive podatke - kliknete desnim tasterom na objekat i zatim na Research a odatle linkovi vode na SIMBAD, SEDS, Wikipediju itd.

Čitav program je tako urađen da odmah znate od početka da rukujete s njim. Logično, mišem možete da se krećete na sve strane, srednji taster zumira/anzumira, a thumbnail sličice dole i gore na ekranu prosto vas mame da zavirite u svet planeta, galaksija, maglina, konstelacija itd. Te sličice su zapravo vrsta kontekstnog menija jer kako pravite zum tako se i one menjaju, tj. na ekranu ostaju  samo one koje u datom trenutku imaju nekog smisla.

Kada gledate Zemlju onda imate izbor između satelitskog snimka, mape ili hibrida. Možete lepo da vidite koji put vodi od Subotice do recimo Smedereva. Ili kojim putem iz Bugojna da dođete do Splita. Dobro to sad nije važno, interesuje nas astronomski aspekt programa.

Jasno je da možete posetiti sve planete i neke satelite. Opet, kao što i očekujete, desni klik mišem vodi vas do podataka, podataka i podataka. Ali nedostaju podaci sa površine planeta i satelita. Recimo, fale nazivi kratera i ostalog na Mesecu. Ali ovo je beta verzija i možda će se program obogatiti kasnije.

Program je zamišljen kao virtualni teleskop koji pruža najbolje slike zemaljskih i svemirskih teleskopa i, rekli bismo, dosta je uspešan u tome.

***

Ovo je nepotpun pregled programa na osnovu brzog i kratkog uvida u neke njegove mogućnosti. Ostaje za kasnije da steknemo potpuniji utisak.

Saša Zorkić

(14.05.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

WIKISKY

Google Moon

GoogleSky

Mobile StarChart