AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Softver

Softver
 

Katalozi

Igre iz svemira
 
 

Sadržaj AM

          

 

 

softver

Red Shift 4

Red Shft 4 izasao je na dva kompakt diska, a tako nesto se moglo i ocekivati posto ljubiteljima astronomije podataka nikad nije dosta, a s druge strane kreatorima astronomskog softvera stoje na raspolaganju sve vece baze podataka. Upravo te nove baze predstavljaju nejvece unapredjenje ove verzije "Crvenog pomaka".

Osnovni podaci

naziv: Red Shift 4
proizvodnja: Maris Multimedia
medij 2 CD 
instalacija: min. 80 MB; recommended 260 MB; max 430 MB

Hiparhov katalog je i dalje nezamenljiv sa svojih stotinak hiljada sjajnijih zvezda, ali umesto sada vec zastarelog kataloga Tycho dosao je Tycho 2. Zatim tu je katalog 4M (koji je izradila grupa astronoma pri Moskovskom univerzitetu) i - ono sto je nalepse - GSC. Sve u svemu Red Shift nam nudi oko 18 miliona zvezda! [vise o katalozima zvezda]

Tu su i katalozi dvojnih i promenljihvih zvezda (Washington Visual Double Star Catalog, General Catalog of Variable Stars), pa odgovarajuci katalozi galaksija, zvezdanih jata itd.

Prijatna novina je to sto sada mozete da otvorite vise prozora i da u svaki ucitate razliciti sadrzaj. To vam omogucava da jedan objekat posmatrate istovremeno iz razlicitih uglova i u razlicitim vremenskom trenutku. Recimo Sunce mozete posmatrati u jednom prozoru sa Zemlje, a u drugom sa Meseca. Ili mozete da u jednom prozoru ucitate pocetak, a u drugom kraj pomracenja Meseca itd.

Mozete isto tako svoju "opservatoriju" da postavite na bilo koju planteru ili bilo koji veci satelit, pa da odatle opservirate.

Zapravo, mnogo toga moracete da otkrijete i sami. Jednostavno RS pruza suvise mogucnosti i za mnogo, mnogo duzi prikaz od ovog.

Razumljivo, RS trazi sto brzi procesor i sto vise memorije. To je potrebno zbog iscrtavanja velikog broja objekata i posebno zbog prikaza reljefa planeta (Merkur, Mars i Zemlja) i Meseca. Medjutim ako iskljucite prikaze koji vam nisu neophodni vas RS ce vidno povecati brzinu iscrtavanja. Dakle, ako vam trenutno nisu neophodne zvezde, astroidi i sl. - iskljucite ih.

Da ne zaboravimo i zamerke. Stoje one od ranije: program je tvrdoglav, treba vam citava skola da naucite kako rade neke opcije. Ima u ovoj verziji nekog napretka, ali i dalje stoji da program nije bas friendly.

vrh strane