AM Home

am@astronomija.co.yu

Meteori

Perseidi

Izveštaji 2002

Izveštaji 2001

 

 

Sadržaj AM

 

 

meteori

Vidulini 2002 - promatranje Perzeida
-inicijativa za projekt "Zvjezdarnice Vidulini"

< Prethodna strana (Poziv)

REALIZACIJA PLANA I PROGRAMA

Kao i uvijek u životu planovi i programi su jedno a realizacija često nešto drugo. U astronomiji prilikom planiranja praktičnih promatranja više od dva ili tri dana unaprijed susrećete se sa svojevrsnom lutrijom u kojoj je glavna nepoznanica vremenske prilike. Nažalost izabrali smo krive brojeve (dane), ipak nije sve propalo. Pročitajte što smo proživjeli u ovih nekoliko dana.

10.08.2002. (subota) DAN 1.

Jutro

Jutro, 08:21 sati budim se, i pogledavam vremenske prilike, nije loše ima naoblake ali nije loše. Pogled na PHILIPS az@lis 238 (gsm) ukazuje na novu sms, čitam poruku, Zlatko Ciganj (AAD Rijeka, iskusni samograditelj, poznavalac i trgovac astronomskim instrumentima) predlaže odgodu susreta zbog novih, izuzetno loših prognoza vremena za navečer. Pogled na satelitske slike naoblake ne ukazuju na dobro. Oko 11 sati počinje lagana kiša. Slijede dogovori telefonom sa Koradom i Valentinom (Zvjezdarnica Višnjan, www.astro.hr i njihovi gosti na VSA), Eliom i Vanesom (voditelj Riječke zvjezdarnice i predsjednica AAD Rijeka, www.aad.hr), Dorijanom (predsjednik AD Leo Brenner-Lošinj htpp://jagor.srce.hr/astrotour), Nenadom iz Pule, ekipom iz Rovinja , HEP-ovcima, općinarima i dr. Čekam novu satelitsku sliku, te u 13 sati odlučujem da se planirana događanja za današnji dan neće održati zbog lošeg vremena i o tome obavještavam sudionike. To je valjda najteža odluka koju organizator mora donijeti. Neven (www.astronomija.net  - Rijeka) je dobio još nekoliko dana za naš site (www.vidulini-astro.hr). Kasnije tijekom dana, navečer i noću pljušti, grmi, sijeva i odluka o neodržavanju pokazuje se potpuno ispravnom. Svejedno uspio sam zaspati oko 03 ujutro.

11.08.2002. (nedjelja) DAN 2.

Marino ispred Riječke
zvjezdarnice

Rano ujutro, Zlatko je ponovo najbrži i budi me upitom “..je li bilo kiše? (hi)”, par minuta kasnije Elio i Dorijan predlažu da se nađemo na Riječkoj zvjezdarnici i definitivno moram iz kreveta, put Rijeke. Začudo nema gužve na cesti, na zvjezdarnicu stižem oko 12 sati. Radni dogovor, upoznavanje Riječana sa projektom “Zvjezdarnica Vidulini”, pogled na satelitsku snimku i Riječani odustaju i od današnjeg dana. Dogovaramo radni susret 17/18.08. te promatranje i fotografiranje 2002 NY 40, te trenutno vidljivih kometa, nakon toga pozdravljam Elia i društvo te ja i Dorijan krećemo u Istru. Brzinski dogovaramo radni sastanak i marendu (naglasak je na radni sastanak) kod Zlatka na imanju u Istri (Ćiritež). Kao i kod Elia raspravljamo o lp te nužnosti boljeg informacijskog povezivanja svih nas iz “branše”. Naravno da i teleskopi imaju svojih pet minuta, zajednički načelni prijedlog za “Zvjezdarnicu Vidulini” teleskop 10”-16”, te solarni teleskop reflektor 90mm, uz potpunu robotizaciju (kupola, teleskopi, računala, kamere…). Uf, još samo da to netko sufinancira.

U uiščekivanju

Vidulini predvečer, satelit pokazuje moguću rupu u naoblaci koja bi mogla potrajati sat-dva. PHILIPS az@lis 238 u ruke i najmlađi članovi AUV žurno dolaze i prihvaćaju se priprema za promatranje. Nebo se polako zatvara ali ne gubimo nadu. Ekipa za postavljanje “zavjese” (na 1,5 km od lokacije buduće “Zvjezdarnice Vidulini” ili kako to ponekad zovemo i “baze” /u naravi obiteljska kuća Tumpić u Vidulinima, još uvijek u gradnji/ nalazi se, za nas, nezgodno postavljen zavoj nakon kojega se vozilima prolazi preko manjeg mosta, u trenutku kada se vozilo nalazi u zavoju osvjetljava našu lokaciju te poništava akomodaciju oka i dekoncentrira zbog čega smo spremili za postavljanje 10 m dug i 1,5 m visok neprozirni crni najlon, pričvršćen svakih 2 m dužna na male drvene kolce koje bismo potom zabili u zemlju, svojevrsnu zavjesu protiv svjetla farova vozila, koja je u pripremama za ovaj susret isprobana i 100% učinkovita) nalazila se na terenu kada je odjednom počelo pljuštati, uslijedila je hitna evakuacija njihovo prebacivanje u bazu. Nebo se zatvorilo, počelo je sijevati, kišiti i nije bilo izbora – tužni odlazimo svojim kućama. Ponovo nisam mogao zaspati do ranih jutarnjih sati.

12.08.2002. (ponedjeljak) DAN 3.

Prijatan susret

Ja i Dorijan (koji je spavao kod mene) rano ujutro krećemo u akciju po pitanju lp (općina Žminj, Bina-Istra, Elektroistra). Ručak u 13 sati kod moje supruge (Sanja) nismo propustili, kasniji odlazak u Rovinj i pogled na naoblaku ponovo je bio frustrirajući, no Dorijan je kao navijen ponavljao “noćas će biti lijepo vrijeme, noćas će biti lijepo vrijeme…”. Predvečer oko 20 sati sakupili smo se na staroj lokaciji. Svatko radi svoj posao oko priprema za promatranje. Na jugoistoku (prema Kvarneru) primjećujemo opasnu malu ciklonu koju je Dorijan uz pomoć, vatre, dima, tam-tama i nekih nerazgovijetnih postupaka uspješno smirio i otjerao dalje od nas, nakon čega je prisvojio roštilj i pola noći samo roštiljao u čemu su mu pomagali Nikola, Željko, Samanta, Sanja i Marina (piće, kolači, kruh, ajvar…), Luka, Dino i Patrik postavili su “zavjesu”, Andreja, Neven, Robi i Sanjin spremili su promatračko mjesto, deke, vreće za spavanje i formulare IMO, LP-ekipa (Ana i Valentina) je, nešto ranije, doživjela Susret sa mladim divljim svinjama u daljnjem izvidu terena i tek sada sredila dojmove, Patricija, Suzana, Ana G, Mirna, Barbara, Masimo su nam pravili društvo, Oko 21 sat posjetili su nas i mještani sela, sa kojima smo podijelili večeru, pokazali prolazak ISS-a, izložili faq o meteorima. U međuvremenu se u gotovo u cijelosti razvedrilo te smo započeli sa promatranjima.

Promatrali smo svi uz dva zapisničara koji su se mijenjali tijekom noći koja je prebrzo prolazila. Nekoliko firebalova ostavilo je poseban dojam na sve, a naročito onaj u 22:30 (UT+2) sa M –7, počeo je negdje oko Vege, traga oko 15-20°, sa trajanjem oko 5 sekundi, ukupne dužine prividne putanje preko 90°, raspao se na dva manja komadića skroz nisko nad sjeverozapadnim obzorom. Prekid u promatranju smo učinili od 01:47:30 do 02:45:00 sati (UT+2). Andreja i Ana su pokušali fotografski zabilježiti koji meteor ali nisu baš optimistični - moramo sačekati razvijanje filma. Prekrasno iskustvo, mnoštvo sjajnih meteora (ugrubo, ukupno smo vidjeli više od 400 meteora - podaci se još obrađuju i biti će poslati u IMO) prvo cijelonoćno promatranje najmlađih članova AUV, koje smo zaključili u 04:30:00 sati (UT+2), kada je već i Orion u cijelosti izašao, a naoblaka brzo počela prekrivati cijelo nebo. Dio ljudi je tada otišao kućama, najhrabriji su na temperaturi od 15°C odlučili sačekati izlazak Sunca. Gotovo smo svi zaspali, osim Robija i Dina, koji su nas probudili oko 06 sati, sam izlazak nisu ni oni vidjeli zbog naoblake. Nešto kasnije sakupili smo opremu za spavanje, na brzinu pregledali promatrački materijal (dobro da jesmo, jer je jedan zapisničar pisao vrijeme u UT a drugi po UT+2, pa bi nakon par dana, do obrade promatranja, došlo do potpune konfuzije u dobivenim podacima) te umorni i iscrpljeni otišli svojim kućama.

Nezaboravan doživljaj po riječima sudionika.

13.08.2002. (utorak) DAN 4.

Bez spavanja ja sam otišao očistiti moj (uno) i Sanjin (jugo) auto (malo smo se prevozili ove dane po kiši, blatu..), te hitno otišao riješiti nekoliko neodgodivih obveza prema mojim klijentima (iako sam na godišnjem). Nakon ručka u 13:00 sati i malo gledanja “u” satelit (opet moguće loše vrijeme) telefonski dogovor sa Eliom i eto nas navečer u Riječkoj zvjezdarnici (joj kasnim na sastanak sa Nevenom i Dubravkom (poslovi oko naših www-stranica) koji su već ljuti ko` risovi-malo ih je prošlo uz iskrenu ispriku i pogled na moje oči koje nisu poprilično vremena vidjele sna). Čemu je prethodio radni dogovor (pivo, pivo, sok) sa našim carinikom-astronomom – Čikom.

Ja i Dorijan smo, za početak, pronašli-locirali laserski top diskoteke iznad Omišlja (Krk), čije se zrake bez problema za poluoblačnog vremena vide iz Vidulini, kada smo ga prethodnih dana locirali upravo u tom smjeru. Elio i Dorijan poduzeti će demokratske mjere za njegovo uklanjanja. Svojevremeno je i u Puli postojao takav top ali je zbog blizine aerodroma i (ne)sigurnosti letenja uklonjen, no aerodrom postoji i na Krku. Sačekati da se neki AIRBUS sruši na naftni terminal u Omišlju ?!

Ovakve ekshibicije svjetlošću, osobno smatram, prijezirom spram prirode i čovjeka uz narušavanje sigurnosti zračnog prometa. NITKO NEMA PRAVO USKRATITI PRAVO MOJE KĆERKE (MARINE) NA NEOMETAN POGLED NA LJEPOTE ZVJEZDANOG NEBA, niti bilo koga od nas sviju na planeti, i zato mi, astronomi i prirodnjaci, moramo svugdje i svakodnevno djelovati na naše sredine u smislu očuvanja prirode, njezinih ljepota, resursa i nas samih.

Kasnije smo, više za gušt, promatrali Perzeide, te u rupama u oblacima sa 16” SC MEADE Riječke zvjezdarnice lovili objekte dubokog svemira. Valentina je u Višnjanu sa njenom grupom imala radni dan. Oko 03 sata krenuo sam kući, umoran i iscrplen svakih sam 5-6 km stajao i bosonog izlazio iz auta kako ne bih zaspao u vožnji. Prešao sam 80 km (Rijeka – Vidulini) za 3 sata (mislim da sam jednom stao i odspavao jedan sat).

14.08.2002. (srijeda) DAN 5.

Uspio sam odspavati do podneva, otišao se zahvaliti općini Žminj na razumijevanju (privremeno gašenje jedne svjetiljke ulične rasvjete koja nam je mogla smetati), željezničarima u Kanfanaru po istom pitanju, sjeo u kafić i tako pomalo do večeri i to ne svojom voljom, za ova se događanja pročulo i svi su me pitali što smo to radili, što se vidjelo, mnogi su svjedočili da su i sami nešto pogledali, (“ma ste vidili onega okuli deset i pol..”) jedna “nabrijana” ekipa cura i dečki mi je zahvaljivala što sam ih upoznao sa događanjima, oni su naime iskoristili informaciju i otišli na noćno kupanje sa pogledom na perzeide (i još štošta.. to sam ja dodao). Ma mala ludnica, ipak, zadovoljan učinjenim poslom (tko se još sjeća kišne naoblake) vraćam se kući oko 21 s namjerom da se prebacim u horizontalu, kad ono cijeli red u Vidulinima. Nekoliko susjeda iz susjednih mjesta (Pifari, Prkačini..) strpljivo očekuje moju pojavu; “došli su vidjeti…”.

U ime edukacije i lijepog ponašanja nije bilo druge nego otići na mjesto buduće zvjezdarnice, postaviti teleskop (MTO 1000 na home made MEADE viljuškastoj montaži) i baciti pogled na Veneru (ma nije cijela?!), Mjesec (vau koje rupe!), M31 (stavite veće povećanje jer vidim samo neku maglu!), uspjeli smo vidjeti par meteora i pomalo otišli…

Ja sam brže bolje otišao spavati jer za još jednu posjetu nebih imao snage. E-MAIL-ovi i SMS-ovi najmlađih članova govore o njihovim samostalnim promatranjima meteora.

Preumoran za komentar ostavljam ih bez odgovora i gasim (valjda prvi put od kada sam ga kupio prije godinu dana) PHILIPS az@lis 238.

KOLOVOZ 2002. DAN ZA RESUME DOGAĐANJA

  • tijekom ovog susreta i ranije prilikom priprema za isti osposobili smo 15-tak naših najmlađih članova za orijentaciju na noćnom nebu i poznavanje sazviježđa, promatranje meteora, rad s teleskopom i fotoaparatom.. Pojmove poput zrcala, okulara, objektiva, ZHR-a, magnitude, radijanta, hladnih ljetnih noći, Vege, Labuda, dvojnih zvijezda… praktično smo apsolvirali. Da, uvijek se ponavlja i vježba ali “leda” više nema. Planirana edukacija je uspjela i nastavlja se.

  • Projekt “Zvjezdarnice Vidulini” predstavljen je astronomskim društvima ponaosob u pojedinačnim druženjima, obzirom da je planirana prezentacija u Vidulinima izostala zbog lošeg vremena.

  • Učinili smo promatranje Perzeida po IMO standardu, svi sudionici, zbog učenja, ponaosob vrše obradu prikupljenog materijala, uvidjeli smo neke loše (nedostatak vreća za spavanje, prevelik broj promatrača na jednom mjestu i manjak zapisničara, njihovu odgovornost i važnost, nedostatak formulara, nedobro postavljanje fotoaparata za snimanje meteora, nedostatak “novinara” za kasniju izradu fotodokumentacije…), i dobre stvari (zajedničko druženje učenika iz dvije OŠ /Kanfanar i Žminj/, upoznavanje opreme i literature, upoznavanje nebeskih objekata i pojava iz prve ruke, praktična promatranja, potaknuli istraživački duh i maštu kod tih mladih ljudi,..),

  • U svim druženjima, dogovorima i sl. jedna se misao (potreba) uvijek nametnula u prvi plan K O M U N I K A C I J A , neophodno je odmah drastično podignuti razinu međusobnog komuniciranja, naime čuvanje informacija samo za sebe ne vodi ničemu, razmjena iskustva, češća druženja, suradnja na projektima u zajedničkom su nam interesu, u tom smislu slijede događanja,

  • Uvidjeli smo koliko je naporno organizirati jedan takav susret i koliko su vremenske prilike ograničavajući faktor,

  • Ima još, u biti stečena su nova iskustva koja će poslužiti u našem kvalitetnijem daljnjem radu i suradnji,

  • Komentari sudionika su; IZVRSNO !, a pitanja KADA ĆEMO PONOVO ?

Nažalost i ovdje postoji “ALI”.

“AUV” i pored svih zamolbi nije uspjela pronaći financijska sredstva (osim Županije Istarske i Zajednice tehničke kulture – Pula, koji su sufinancirali troškove Osnivačke skupštine) te sve što radimo plaća jedan član udruge iz vlastitog novčanika. Takovo stanje neće biti moguće održati, pa dolazi u pitanje i održavanje ovogodišnjih izvannastavnih programa – mladi astronomi – pri OŠ Kanfanar, odnosno Žminj, a ni druge djelatnosti.

Obzirom na naš dosadašnji rad ipak smo se nametnuli našoj sredini te se nadamo da će nas ona znati prepoznati i pomoći nam, kao bismo i mi pomogli njoj.

Za AUV

Tumpić Marino
marino.tumpic@pu.hinet.hr


(avgust 2002.)

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride 2002 |

vrh