am@astronomija.co.yu
 
 
 Planete
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 

 

planete
Tri planete

nastavak
1  2

Nedelja 26.06.2005

Nema vetra a na delu neba gde bi trebalo da se nalazi Saturn nepomično vise oblaci nisko nad horizontom. Umor od celodnevnog boravka na planini, i oblaci pojačavaju želju da se vratim kući. Iskustvo govori suprotno – ostani do kraja događaja. Treba biti strpljiv, naročito danas kada su Venera i Merkur najbliži. Nadu uliva uzani deo neba iznad horizonta na kome se vidi, pomalo mutno, plavetnilo neba. Moja odluka da ostanem ubrzo se pokazala ispravnom. Ispod oblaka se pojavljuju Venera i Merkur. Za Saturn je već suviše kasno. Ostajem sve dok Venera i Merkur ne dodirnu horizont. U dvogledu je to vrlo impresivan prizor, dok planete dodiruju vrhove drveća na susednom brdu.

Kod kuće gledam slike i učim još jednu lekciju. Zbog prilično loše vidljivosti automatika je zakazala. Samo par slika je pristojno, ostale su neoštre i neupotrebljive. Zaključak – ne veruj automatici. Ovakve snimke OBAVEZNO izoštravati ručno. To je bar lako i bez dileme – daljina na ∞.

Veća slika 19 Kb

Ponedeljak 27.06.2005

Oblačno jutro ne uliva nadu. Vrhunac predstave se neće videti. Popodne se sunce probilo i sve se više razvedrava. Pred zalazak je vedro. Samo je oko horizonta muntno i ima malo oblaka. Zalazak me zatiče na kako biciklom žurim kući i razmišljanjima o večerašnjoj predstavi. Hoće li biti sve u redu.

Kratak odmor, pakovanje i pokret. Venera se lako uočava iako je nebo još prilicno svetlo. Kroz dvogled se vidi i Merkur koji vrlo blizu. Pokušavam da uočim i Saturn ali bez uspeha.

Zbog laganog vetra večeras nema gundelja ni komaraca. Ili bar ne u tako velikom broju kao predhodnih večeri. Daleko na istočnom delu neba sevanje. Nema grmljavine samo povremeni crveni bljeskovi u oblacima govore da tamo negde besni oluja. A ovde mir. Iz reke se čuju žabe, a i cvrčci su danas glasniji. Zvučna kulisa za predstavu. Svakako tu su i nezaobilazni svici. Malo me brine oblak koji se pojavio i koji može da zakloni Saturn. Iznad samog oblaka blista Saturn. Na trenutke se gubi pa opet proviruje. Ostajem sve dok su Venera i Merkur na nebu. Nakon njihovog zalaska ostajem još malo posmatrajući udaljene bljeskove oluje i pokušavajući da aparatom zabeležim delić i te atmosfere.

vms_2706_1.jpg (44286 bytes)
Veća slika 19 Kb
vms_2706_2.jpg (36463 bytes)
Veća slika 27 Kb
 
vms_2706_zalazak.jpg (33793 bytes)
Veća slika 27 Kb
vms_2706_sevanje.jpg (112806 bytes)
Veća slika 27 Kb


Utorak 28.06.2005

Opet oblaci i razvedravanje kasno popodne. Saturn je jako nisko, a nad samim horizontom oblaci.
Nažalost ne uspevam da vidim Saturn. Ali sam se zato opet susreo sa starim društvom, komarcima i svicima.

vms_2806_1.jpg (64336 bytes)
Veća slika 28 Kb

Sreda 29.06.2005

Na posmatračko mesto sam stigao dosta rano. Venera je bila jos dosta visoko na horizontu. Vide se Merkur, ali od Saturna ni traga. Treba jos malo sačekati. Biće težak zadatak ako ne i nemoguć, uočiti Saturn. Na svu sreći vidljivost je solidna čak i nisko nad horizontom gde bi trebalo da se nalazi Saturn, sakriven sjajem neba. Vreme prolazi i polako gubim nadu. I onda sasvim iznenada, uočavam svetlu tačkicu – Saturn. Iznenadjen i nespreman, kao putari koje iznenadi sneg usred zime, podešavam aparat na brzinu jer na raspolaganju imam samo par minuta, i pravim par snimaka. Nepunih pet minuta kasnije, prekidam snimanje i kroz dvogled posmatram kako Saturn dodiruje horizont i nestaje. Ostajem i dalje sa namerom da sačekam zalazak merkura i Venere.
Onda odlazim zadovoljan krajem ove predstave koja je trajala nekoliko dana. Ostaje još da se saček 8.6. kada će Veneri i Merkuru društvo praviti mlad Mesec.

vms_2906_1.jpg (20311 bytes)
Veća slika 19 Kb
vms_2906_2.jpg (61450 bytes)
Veća slika 19 Kb
 
vms_2906_zalazak_1.jpg (51284 bytes)
Veća slika 29 Kb
vms_2906_zalazak_2.jpg (30645 bytes)
Veća slika 29 Kb

1  2

(05.07.2005.)

vrh