am@astronomija.co.yu

 

 

Planete
Mars
Opozicija 2003

Osmatrački zapisi i drugo o Marsu 2003.
Mars 2003

 
 

Sadržaj AM

 

 

 mars dolazi
 
Razdaljina Marsa od Zemlje
 
 
 
Kada je Mars bio bliži i kada će biti bliži?

Iz dana u dan rastojanje između Zemlje i Marsa je sve manje, a 27. avgusta ove godine i to tačno u 9:51 UT iznosiće svega 55,758,006 kilometara. Svakih 15 do 17 godina putanje Zemlje i Marsa dovedu dve planete na blisko rastojanje, ali retko kad se desi da to rastojanje bude ovoliko malo. Koliko retko?

U proračunima razdaljine između Zemlje i Marsa došlo je do male konfuzije kada su dve vrlo pouzdana autoriteta U.S. Naval Observatory i Jet Propulsion Laboratory  dali različite podatke o trenutku najmanjeg rastojanja. Zatim se ispostavilo da Naval Observatory  svoj račun zasniva na geometrijskom rastojanju, dok  JPL svoj račune zasniva na "privodnom" rastojanju, tj. uzima u obzir kretanje Zemlje i Marsa i vreme koje je potrebno svetlosnom zraku da prevai put između dve planete. Inače u pitanju je bila razlika od nekih pet minuta.

Od početka ove godine pojavili su se razni proračuni pa po jednim Mars nam se nije toliko približio u poslednjih 3000 godina, po drugim nam nije bio bliži u poslednjih 73 hiljade godina, a neki su smatrali da čak u poslednjih 100 hiljada godina rastojanje između Zemlje i Marsa nije bilo toliko malo.

Konačno glavni autoriteti su se složili da je rastojanje između dve planete bilo nešto manje nego ove godine 57 617. godine pre nove ere. Tada je ono iznosilo 55,718 miliona kilometara.

Međutim, neće dugo proći dok Mars ne obori rezultat od ove godine. Već 28. avgusta 2287. Mars će nam prići bliže nego ove godine za nekih 70 hiljada kilometara i to zato što je njegov perihel sve bliži Suncu (pročitajte odgovor na pitanje čitaoca o tome).

Živi bili pa videli.

(jul 2003)

vrh