am@astronomija.co.yu

 

 

 Osmatranja

 Tranzit Merkura 2003
 Izveštaji

 Merkur
 Sunčev sistem

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

tranzit merkura 2003
Izveštaj iz Vidulina

Astronomska udruga Vidulini
Dvigradska 3, Kanfanar 52352
gsm; 00385 (0)98 255 096
www.vidulini-astro.hr
e-mail; marino@vidulini-astro.hr

Astronomska udruga Vidulini u dogovoru sa upravama osnovnih škola u Kanfanaru i Žminju, a uz pomoć mladih astronoma organizirala je javno promatranje ove zanimljive i rijetke pojave – tranzita Merkura.

Specijalno za:
www.astronomija.co.yu  

Marino Tumpić
marino@vidulini-astro.hr

....pogled na sat – 07:15!

 

Pročitajte što nam se i kako dešavalo tog 07. svibnja 2003.

Ujutro 07. svibnja probudio sam se u 06:42 sati (LT), mislio sam da ću na vrijeme stići obaviti jutarnji pregled e-pošte, premjestiti teleskop «na sunce» i promatrati 1. i 2. kontakt Merkura na sunčev disk, neplanirana potraga za projekcionim ekranom i okularima, pogled na sat – 07:15!

Pogled na projiciranu sliku sunca.. kad tamo.. mala tamna okrugla točkica (tamnija od tamnih sunčevih pjega) već je zabrazdila sunčevim diskom. Ana Galant (moja susjeda i učenica V razreda OŠ «Petra Studenca» Kanfanar, I mjesto na ovogodišnjem županijskom takmičenju iz astronomije), koja će kasnije biti jedan od demonstratora ispred škole, nije dvojila da je viđeni prizor nešto od čega zastaje dah – realna usporedba veličina zvijezde i planete.

Nešto kasnije, Ana i njezini školski kolege - susjedi, Masimo, Patricija, Patrik, Mirna, Luka i Suzana «bacaju» još jedan pogled na današnju nebesku predstavu te odlaze na školski bus.

Italijani su prtljažnik «Una»
prilagodili veličini MTO 1000A.

U međuvremenu, također kasneći, Sanja i Marina (moja supruga i kćerka) brzinski pogledavaju što se zbiva i odlaze u školu.

Još malo guštanja, potom rastavljam teleskop i ukrcavam ga u «Uno», te krećem ka školi u Kanfanaru.

Prethodnih dana Ana Galant i Ariana Burić izradile su i postavile info plakate o tranzitu Merkura. U dogovoru sa upravama OŠ iz Kanfanara i Žminja, predviđeno je da svi učenici i djelatnici škola, u grupama, odvoje po 15-tak minuta za kratko upoznavanje/objašnjenje i opažanje te, ne baš česte, astronomske pojave – tranzita Merkura.

Info-plakat (Ana
Galant, Ariana
Burić &
Astronomy)

Ispred OŠ Kanfanar instalirali smo MTO 1000A, a demonstratori/predavači su bili Ana Galant, Ivan Marić (prvo mjesto na ovogodišnjem Županijskom natjecanju iz astronomije, VI razred), Robert Filić (VII razred) i Ariana Burić (VIII razred).

Kanfanar,
Robert Filić i Ana
Galant, priprema za
demonstraciju..

U Žminju su posao demonstratora/predavača radili Andreja Benčić (prvo mjesto na ovogodišnjem Županijskom natjecanju iz astronomije, VIII razred) i Goran Modrušan (VIII razred), povremeno im je u pomoć «uskakala» Ana Žgomba-Maksimović (drugo mjesto na ovogodišnjem Županijskom natjecanju iz astronomije, VIII razred) sa Andrejevim teleskopom KONUSPACE 901.

Žminj,
Goran Modrušan i Andreja
Benčić, predah na vrućem
školskom rukometnom
igralištu..
(što li će reći poreznici -
kremu za sunčanje kupili
smo pod osnovnom
opremom;-)

Vrijeme nam je promicalo veoma brzo, stalno smo imali zainteresirane oko teleskopa, jedva da smo uspjeli posjetiti ekipu u Žminju koja je samostalno (bez marende!) «izdržala» navalu 14 (četrnaest!) razrednih odjeljenja i cijele učiteljske «svite», u Kanfanaru je također bilo aktivno, svi razredi i učitelji odvojili su vremena i pogledali tranzit (kada se samo sjetimo da veliki Kopernik nikada nije vidio Merkur...), a posjetili su nas i najmlađi – djeca Kanfanarskog vrtića sa njihovom voditeljicom Orianom Modesto.

Kanfanar,  (veća slika 26
k),
Dječji vrtić, malene ručice
u lovu na sunce i Merkur.

Najmlađima je bilo izuzetno zanimljivo da im na ruku (projicirano) stane sunce sa njegovim pjegama i planeta Merkur, poneki su stisnuli ruku i pospremili sunce u džep kako bi ga odnijeli doma pokazati roditeljima!

 

Kanfanar,
viši razredi su ostajali duže na promatranju
(naročito za vrijeme matematike)..

 

   
Veća slika 18 k

Kanfanar,
prvi razred ovaj put nije bio prvi..

   

Žminj,
Iako prezauzet najvišim županijskim izaslanstvom,
ravnatelj (Pucić Andjeljko) svako je malo provirio
dokle je Merkur stigao..

   

Veća slika 10 k

Žminj,
VIa razred doslovce je okupirao teleskop, Andreja
(desno) bez riječi..

Sigurnost pri promatranju bila je cijelo vrijeme neupitna i zapravo (osim kućnog majstora u Kanfanaru, koji je fizički spriječen da postane jednook)!, nismo imali niti namjeru da netko pokuša «začvrčiti» oko.

Kanfanar,
vrijedni je Ivan pri educiranju budno pazio na
sigurnost najmlađih..

 

Od stvari koje su se dešavale u međuvremenu moramo spomenuti veeliku primjedbu koju smo uputili istarskom dnevnom listu, «Glas Istre», zbog neobjavljivanja servisne informacije o mogućnosti da i drugi građani dođu i sa nama pogledaju ovaj događaj.

Ravnateljici OŠ Kanfanar, G. Ani Gjenero, koja ovu pojavu i opažanja ispred škole nije smatrala dostojnim njezina pojavljivanja, pa je sve to ignorirala, nećemo uputiti niti primjedbu!

Valja spomenuti paljenje papira na 144x povećanja, nakon čega je na red je došlo «graviranje» mobitela i raznih drugih stvari (boca, kompasa, satova), u Kanfanaru je graverski zanat izučio Robert, a bez patike je u Žminju ostao, svestrani Goran, za uspomenu na ovaj doživljaj.

Kanfanar,
Robert, graviranje mobitela..

 

   
Kanfanar,
«Coca cola», ispitivanje kvalitete izrade plastične boce..
   
«Lokalni školski mafijaški klan» VII razreda u Kanfanaru potpuno je legalno pržio «Philipsove» cd- e prema naruđbi, cijena – prava sitnica.

Kanfanar,
antologijska fotka prženja cd-a..

|  2  >


Drugi izveštaji>

(maj 2003.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride ]