am@astronomija.co.yu

 

 

 Osmatranja

 Tranzit Merkura 2003
 Izveštaji

 Merkur
 Sunčev sistem

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

tranzit merkura 2003
Izveštaj

Dosao je i taj, dugo očekivani dan, 07.5.2003 godine, u kojem je od strane elemenata bio "zakazan" tranzit (prelaz) Merkura preko Sunčevog diska. Tehničke pripreme su počele nekoliko dana ranije, pravljenjem maske za filter za Sunce od ASTROSOLAR folije, koju dobih od Lajosa Kissa (Lajosse, THANKS!!!). Psihološke pripreme su obavljene uglavnom u danu koji je prethodio tranzitu, i to u vidu dve proslave Đurđev dana u jednom danu, radeći uglavnom na kondicionim pripremama (jedino sam se bojao da prilikom tranzita ne vidim dva Sunca i dva Merkura, što bi bilo znatan doprinos astronomiji, a kao posledice konzumacije obilnih količina hladnog piva). Već po dobrom običaju dogovoreno je paralel posmatranje tranzita, uz pomoć SMS poruka, sa Behaudinom, na relaciji Zenica-Novi Sad.

Dragan
Miladinović

E-mail
dragmila@Eunet.yu

Gledam sa uzbuđenjem u okular...na 2 sata se pojavljuje tamna nepravilnost na disku Sunca, kao da je neko brusilicom otkinuo parče Sunca... Prvi kontakt. Mobilac zvoni, Behaudin javlja "Imam ga"

Budim se u 5.00, proveravam tajming događaja, montiram masku sa filterom. Stavljam okular 26 mm, dakle optički sistm daje 48 x uveličanje. Sunce izlazi i prvi put ga gledam kroz svoj filter, slika je IMPRESIVNA. Vidim jasno crnu Sunčevu pegu "bubičastog oblika" sa oreolom oko sebe, na udaljenosti od 1/3 poluprečnika, u smeru broja 4 ako zamislimo da je ova, obrnuta slika Sunca sat sa kazaljkama. Po obodu Sunčevog diska na mestu cifre 8 vidim "ulegnuće" u vidu dve rupe, a malo zatim, na mestu cifre 7 još dva ulegnuća, sa relativno oštrim ivicama.

Oko 6.40 stiže prva poruka od Behaudina "Na položaju sam". Uzvraćam potvrdom da sam i ja u "pogonu". Pitam ga da li vidi Sunčeve pege, ogovara mi potvrdno, da vidi tri. U tom opažam još jednu mrlju u vidu sitne tačkice na 1/2 rastojanja od centra prema cifri 2. Obaveštavam ga o tome, i nakon par minuta i on mi potvrđuje porukom "Ima! 1/5 velike", misleći na njenu veličinu u odnosu na dominantnu "bubicastu" pegu. Gledam na sat, to je već 7.08, dakle blizu smo. Beho mi javlja "stavio zuti filter za Sunce, sad ima prirodnu boju" ...Na žalost nemam takav.

7.12 minuta, stiže moj drug Zlatko iz treće smene, da ne propusti ovaj doživljaj. Gledam sa uzbuđenjem u okular...na 2 sata se pojavljuje tamna nepravilnost na disku Sunca, kao da je neko brusilicom otkinuo parče Sunca... Prvi kontakt. Mobilac zvoni, Behaudin javlja "Imam ga" brzo mu uzvraćam "I ja...prelazimo na SMS" ... Gledam na sat, 7.13 minuta...

Uzbuđenje je veliko, pažljivo posmatram "ulazak" Merkura na Sunčev disk, najpre je izgledalo kao da je neko brusilicom "okrnjio" Sunčev disk, a onda se "deformitet" povećavao... Ređaju se prisutni posmatrači za okularom, moj najstariji sin Relja, drugari Zlatko, Vladimir zvani Šogun, i Sale, koji zbog ovog događaja kasni na posao... Osećam strašan ponos što sam im, svojevremeno sklopivši ovaj teleskop, omogućio da posmatraju ovaj astronomski spektakl... Čak i moja majka, nije odolela da ne pogleda kroz okular, ne skrivajući svoju radoznalost, i zadovoljstvo što sam eto ja, njen sin napravi tu spravicu kroz koju je moguće posmatrati tako nešto zanimljivo i nesvakidašnje. Ukratko im objašnjavam pojavu, i u toj priči propuštam drugi kontakt, ali nije mi žao.

7.40 Drugari se zbog svojih obaveza razilaze...

Vreme odmiče, a sa njim i Merkur grabi po Sunčevom disku, a temperatura vazduha raste. Povlačim se u hladovinu, i s vremena na vreme korigujem položaj teleskopa, pogledam tranzit i na unapred pripremljen papir ucrtavam položaj Merkura na disku u odnosu na Sunčeve pege i beležim vreme posmatranja...

Behaudin me oko 9.00 "napusta" jer kasni na posao...

Vreme je skoro idealno za posmatranje, nebo je čisto i prozirno, i jedino što postaje pakleno vruće...

Oko 12 sati sedam za teleskop i pojačavam "frekvenciju" posmatranja... Sada je Merkur već blizu ruba diska...

12.20... nema više pauze, borim se sa vrelinom Sunca, znoj curi ali Astrosolar folija ne posustaje, odlično radi posao, Sunčev disk u okularu je oštrih ivica.

Merkur se približio disku....treći kontakt, beležim vreme. Još se vidi malo ulegnuće na Sunčevom disku i.... kraj....u 12 i 32...

Šaljem SMS za Zenicu: "pozdrav Behaudinu i Merkuru". Pakujem opremu, i sedam u hladovinu sa "zasluzenim" hladnim pivom, da stavi tačku na i...

Vedro nebo...

(maj 2003.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride ]