am@astronomija.co.yu

 

 

 Osmatranja

 Tranzit Merkura 2003
 Izveštaji

 Merkur
 Sunčev sistem

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

tranzit merkura 2003
Izveštaji

7. maj 2003.

Valjevo
Dvanaest članova Astronomske grupe iz Valjeva je na brdu Vidrak koje se nalazi u gradu danas posmatralo prelazak Merkura preko Sunčevog diska. Pojava je posmatrana kroz telekop uz zaštitne filtere, posmatrana je i projekcija Sunca kroz teleskop. Određeni su trenuci kontakata, i skiciran je ceo tranzit. Napravljeno je nekoliko fotografija projekcije lika Sunca na papir.

Vise detalja sledi.

Niš
Dok vam ovo kucam sa opekotinama od Sunca, posle šest sati provedenih pored teleskopa na vrelini preranog balkanskog leta, imam i to zaduženje da vam pošaljem za prvo vreme informaciju sa snimanja i praćenja tranzicije Merkura u organizaciji Astronomskog društva Alfa u Nišu. Snimanju je prisustvovalo pored mene, još četiri posmatrača. S tim u vezi vam šaljem i link na stranicu na kojoj možete da vidite animaciju u flaš formatu veličine 260 Kb:

http://adalfa.tripod.com/tranzit.htm

Ukoliko nemate instaliran flash player vaš browser će ga prethodno preuzeti sa macromedionog sajta.

U drugom aktu, potrudiću se da se još koliko sutra a najkasnije do petka, postavim fotoalbum sa snimanja i preciznim vremenima za svaku od fotografija. Snimano je na refraktoru 104mm/1300 mm u primarnom fokusu, sa Baderom folijom kao zaštitom, na Konika filmu od 100 ASA.

Miodrag Sekulć
 

Petnica
 
Merkur, gore u sredini.

Kakav dan!?!?!? Kako stoje stvari, mi danas snimismo >600 slika. Kako je glass filter u poprilično lošem stanju, ništa senzacionalno, ali evo jedne, nasumice odabrane, sličice.

Pozdrav,
Igor&Savan&Jana

 
Zagreb

Evo stavio sam skoro sve.

Dakle, prvi kontakt ujutro-ništa od toga, jer su slike premutne. 3 i 4 kontakt snimljen. 350Mb Avi,Avisplitterom podijeljen na 30 malih Avijica, svaki od 11Mb ili 40 frameova. Svaki Avi stackiran i sve složeno u GIF od 240Kb (200x150), a ima i link na 2500Kb u 640x480, pa ko ima ADSL nek si pogleda ... he, he, he Ima i slika sunca i Merkura "coronado style", malo sam se poigrao u Photoshopu, simpaticno izgleda. Napravicu i GIF "coronado", mislim da ce izgledati bolje... Pa,gledajte!

my astro site: www.geocities.com/vidn

Vid Nikolić

Zenica

Opažen Merkur na Sunčevom disku u 07:13:37 LT Zenica 07.05.2003.

Behaudin

Drugi izveštaji>

(maj 2003.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride ]