am@astronomija.co.yu

 

 

 Osmatranja

 Tranzit Merkura 2003
 Izveštaji

 Merkur
 Sunčev sistem

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

tranzit merkura 2003
Izveštaji

7. maj 2003.
Zagreb

Kao što smo se već prije dogovorili, sastanak na Jarunu je bio oko 10h. Na Britancu sam pokupio Luku i Petru, pa smo se zajedno s opremom (scope nisam ni vadio iz gepeka od JSPa, tako da ništa nisam zaboravio ;) + paralelogram za Andrijin dalekozor) uputili kroz gradsku gužvu. Ipak, nije bilo tako strašno gužvovito, ali kad smo došli kod Aquariusa, tamo nas je već čekao Vid sa C8 i Stefan koji mi je mailao da će doći sa svojim 60mm refraktorom. Misim da je već tada s njima bio i Krešo koji je samnom i Vjekom išao u Teleskop-service.

Boris Štromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

Čim sam montirao teleskop i ubacio 25mm plossl pozdravio me mali crni disk! Vrlo ostar i kontrastan....

Prvo smo namontirali paralelogram za Andrijin 8x56 Tasco (e da i on je već bio tamo :)) s Baader filterima. Iznenadio sam se da se mala crna točkica bez problema vidjela već na tako malom povećanju. Nekako sam mislio da će disk Merkura biti još manji. Čim sam montirao teleskop (120mm refraktor) i ubacio 25mm plossl (40x) pozdravio me mali crni disk! Vrlo ostar i kontrastan, bio je već na polovici sunčevog diska. Sunce je također imalo što za ponuditi: veliku pjegu točno na sredini i dvije grupe sitnih pjega na samom rubu. Seeing je bio vrlo dobar, slika uopće nije plivala.

Vid je na svom C8 imao filter off-axis, ali prizor nije bio toliko kontrastan kao u refraktoru, možda zbog manje aperture. Stefan je odmah izvadio mali Olympus digitalac i poslikao Merkur kroz moj refraktor. Iako se na malom LCDu digitalca ne mogu najbolje vidjeti detalji, čini mi se da mu je dobro uspjelo izoštriti sliku, meni na mom C-3020z slike nisu izgledale tako oštre. Pokazao mi je i fotke s početka tranzita, snimljene kroz njegov 60mm refraktor - odlične za taj teleskop! Osim toga, sa sobom je imao kameru na stativu, pa je i tako usnimio tranzit (kroz okular). Malo mi je pokazao snimke, mrdulji se, ali odlićno izgleda!

Znatizeljnici su počeli dolaziti i prije najavljenih 11h. Neki su samo pogledali 2-3 puta i otišli, a neki su ostali sve do kraja. Ali svima je bilo zanimljivo vidjeti tranzit i pjege na Suncu! Nisu otišli praznih ruku - ADI "hostese" su dijelile brošure o svjetlosnom zagađenju. Baš je bilo lijepo gledati ljude kako znatiželjno vire u okular i odlaze sa smiješkom...

Za vrijeme promatranja sam naravno, malo mijenjao razne kombinacije okulara. 9mm ortho (111x) u kombinaciji sa MV-1 filterom su dali prilično dobru sliku za to povecanje. Naravno, nije bilo toliko oštro kao na 40x, ali se fino vidjela struktura velike pjege (penumbra puna detalja), a Merkurov disk je bio velik i još uvijek oštar. Vratio sam 25mm, ali ovaj puta sa MV-1 filterom - WWWOOWW!!! Koja razlika! Granulacija bez problema, a pjege na rubu fantastično oštre, sa faculama svuda okolo! Vid mi je posudio svoj 20mm Soligor; još uvijek oštro, ali ipak ne toliko. Također mi se eye relief činio dosta manji..?

U međuvremenu je oko teleskopa (3 kom + dalekozor) bilo sve više ljudi, što ADIjevaca i njihovih poznanika, što posjetitelja koji su čuli najavu za naše promatranje na Jarunu. ADIjevaca se stvarno skupio priličan broj, makar nisu svi mogli ostati cijelo vrijeme (Mirko, Marko, Vjeko) zbog posla & obaveza.

Merkur se bližio rubu Sunca, Vid je počeo snimati, a na mom teleskopu smo se nabrzaka izmjenjivali, da svi mogu vidjeti prelazak planeta preko ruba. Nisam baš siguran da su svi to i uspjeli jer nas je bilo puno za 1 teleskop. Ja sam uspio vidjeti III kontakt, međutim ne znam da li je ili nije bilo "efekta kapljice" jer mi se teleskop tresao :)) Bilo je super vidjeti crno udubljenje na rubu Sunca..a i za kraj tranzita sam također zaplijenio scope i vidio kako udubljenje lagano nestaje. Nadam se da je Vid sve to fino snimio i da će past koja animacija..

Observing nije bio još gotov - vidjeli smo da je izašao Mjesec, pa smo i njega malo naciljali. Naravno, slab kontrast, ali veći krateri su se lijepo vidjeli (Teofil, Ciril i Katarina), a u C8 čak i detalji u njima.

I to je bilo to.. usprkos tome što smo tamo bili više od 2 sata, prošlo je vrlo brzo. Već sam zaboravio kako su ovakvi javni star partyji zanimljivi..

Fotke ćete uskoro vidjeti na mojim stranicama..

(maj 2003.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride ]