am@astronomija.co.yu

 

 

 Osmatranja

 Tranzit Merkura 2003
 Izveštaji

 Merkur
 Sunčev sistem

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

tranzit merkura
Izveštaj iz Zrenjanina

8. maj 2003.
Zrenjanin

Zaključak sa posmatranja ovog retkog i veoma lepog prirodnog fenomena može da stane u dve rečenice: Sunce je ogromno. I jako toplo.

Veći snimak 67 k

Toga dana, 7. maja, temperatura vazduha iznosila je 32 C što predstavlja najvišu temperaturu ikada zabeleženu u istoriji merenja za ovaj dan u našem gradu. Sunce je, laički rečeno, bilo toliko jako da se boja kože na bićima, koja sebe smatraju najineligentnijim na planeti Zemlji, za vrlo kratko vreme pretvorila u crveno. Pod takvim uslovima grupa od petnaestak zaljubljenika u astronomiju sa velikim entuzijazmom pratila je satima prelazak malog Merkura preko ogromnog diska Sunca.

Organizatori ovog posmatranja bili su sekcija "Mladi fizičar i astronom" i Astronomsko društvo "Milutin Milanković". Teleskope i ostalu prateću opremu smo postavili u parku pored jezera u centru Zrenjanina. Prelazak Merkura pratili smo okularnom projekcijom. Lik Sunca je projektovan na zaklon koji je specijalno pripremljen za ovu priliku. Prikupljeno je obilje video, foto i crtačkog materijala.

Veći snimak 66 k

Rađeni su proračuni brzine kretanja Merkura, veličina diska planete na zaklonu, broj i veličine sunčevih pega i izračunavanje na osnovu vizuelnog posmatranja drugog, trećeg i četvrtog kontakta. Rezultati do kojih smo došli odstupaju vrlo malo od teoretskih vrednosti čime smo više nego zadovoljni.

Opširnije o rezultatima u sledećem broju.

Zahvaljujemo se Merkuru i Suncu na sjajnoj predstavi. Neka se pripremi.. Venera.

Srđan Penjivrag
Astronomsko društvo "Milutin Milanković"

 

 

Drugi izveštaji>

(maj 2003.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride ]