am@astronomija.co.yu

 

 

 Osmatranja

 Tranzit Merkura 2003
 Izveštaji

 Merkur
 Sunčev sistem

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

tranzit merkura
Prolaz Merkura posmatran iz Zaječara
 
Jozef Šuštar
joza@ptt.yu
 

Ovu veliku predstavu sam posmatrao iz dvorišta na periferiji grada. Zbog drveća u dvorištu teleskop je morao, u toku posmatranja, da se seli nekoliko metara dalje, ali to nije predstavljalo neki problem. Posmartanje je vršeno amaterskim teleskopom Njutnovog tipa otvora 10 cm. Odlučio sam se za okularnu projekciju, stim što je projekcija trebalo a pada na fotografski film. Za tu priliku konstrukcija teleskopa je prepravljena na okularskom delu. Na nosač okularnog tubusa zalepljen je produžni prsten, na taj prsten je montirana plastična cev sa istim takvim prstenom na drugom kraju. na ovaj drugi prsten je pričvršćen foto aparat 'PRAKTICA'. Prve probe su pokazale, i pored preduzetih mera, prevelike refleksije svetla od zidova cevi. Zbog toga su preduzete dodatne mere ubacivanjem blendi u cev. Intersantno je napomenuti da su se ove refleksije neuporedivo više uočavale na snimcima.

Kroz tražilo aparata je posmatran prolaz Merkura i izoštravana slika. Sa izoštravanjem je bilo malo problema, jer je zbog ugla pod kojim pada svetlo na 'mat staklo' za izoštravanje slika izgledala suviše 'zrnasto'. Prema proceni prečnik lika u ravni filma bio je oko 18 cm, pa su se jasno uočavale promene u slici zbog turbulencija u atmosferi. Ovo je posebno bilo uočljivo na rubu sunca koji je neprestano treperio i talasao se. Svetla je bilo previše, pa su snimci preeksponirani, da bi se samnjio ovaj problem kartonom nalepljenim na otvor teleskopa zaklonjen je deo svetla.

Pošto teleskop ima četvrtasti tubus, nije korišćen stativ, već je teleskop jednostavno naslonjen na stolicu. Na taj način se teleskop ponašao kao da je na azimutalnoj montaži, javljala se rotacija polja. Ako tome daodamo i da se zbog izoštravanja aparat sa celom konstrukcijom zaokretao dobijamo veliki problem oko tačne orjentacije snimka.

Na kraju evo i nekoliko snimaka oko drugog i trećeg kontakta.

Prolaz Drugi kontakt Drugi kontakt 2
 
Treći kontakt Treći kontakt 2  

Drugi izveštaji>

(maj 2003.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride ]