am@astronomija.co.yu

 

 

 Osmatranja

 Tranzit Merkura 2003
 Izveštaji

 Merkur
 Sunčev sistem

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

tranzit merkura
Prolaz Merkura - foto zapis
 
Nedeljko Marković
nemark@nspoint.net
 

Evo konačno i nekih mojih fotografija tranzita Merkura. Sve fotografije su snimane pomoću MTO 10/1000mm uz okularsku projekciju tako da je prečnik Sunca u ravni filma iznosio oko 33,5 mm, što ovom teleskopu/teleobjektivu daje efektivnu žižnu daljinu od oko 3600 mm. Snimanja su vršena na film Agfa Copex (crno-beli), koji je je kasnije razvijen u razvijaču napravljenom u domaćoj izvedbi, a po recepturi za Kodak D19. Razvijanje je trajalo 5 min uz temperaturu od 20 stepeni C.

Oba snimka Merkur kapljica kao i Merkur 4 su snimljeni uz žutozeleni filter i ekspoziciju 1/4000 sec. Neravan rub Sunca je posledica žive turbulencije atmosfere koja je ovako kratkom ekspozicijom 'zamrznuta'.

Ostali snimci su načinjeni kroz Baader-ov vizuelni AstroSolar i ekspoziciju 1/15 sec. Iz raznih, autoru poznatih razloga, ovo ipak nije najviše što Maksutov TO može. Svi snimci su povećani tako da je prečnik Sunca na tabli povećavajućeg aparata iznosio oko 55 cm. Snimci Merkur 12 i Merkur 12 i pega su jedan te isti, samo je ovaj potonji 'malo manji' kako bi se videla i čuvena tranziciona pega.

Eto, to bi uglavnom opisalo ove slike.

Pzdrv,

Ndljko

Merkur kapljica
Merkur 4
Merkur 12 i
Merkur 12 i pega
Tranzit Merkura
 
Profesor Zamurović desno, Adnosovci dole levo i Mića Uzelac, dole desno, (fotografiše projekciju)

 

Drugi izveštaji>

(maj 2003.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride ]