am@astronomija.co.yu

 

 

 Osmatranja

 Tranzit Merkura 2003
 Izveštaji

 Merkur
 Sunčev sistem

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

tranzit merkura
Izveštaj iz Skoplja

07.05.2003 (rano jutro).
Skoplje

Reklo bi se dan k'o i svaki drugi ali nije tako. Lep dan. Sunčan dan. Ovo drugo je puno važnije. Sunce će tog dana igrati veoma retku igru. Ređu i do pomračenja. Njegov partner u igri, Mekur, je tu negde blizu.

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
Na projekciji koja je imala prečnik od oko 50cm veoma se jasno video kompletan deo ulaska Merkura u Sučev disk.
 
Jedna mala odabrana jedinica astronoma postavila je svo svoje nauružanje sa različitim kalibrima (čitaj aperturama) da bi registrovala taj ples. "Voajersko" astronomska jedinica se stacionirala na potkrovlju člana naše jedinice (SAD-a) Zokija alias PEKAR. Zoki se pokazao kao dobar domaćin i dočekao nas kafom fantom i što je još važnije sa dve flaše (od 2l) hladne COCA COLE.
Fokus u dimu

Prvobitni plan je bio da se ples Merkura i Sunca (među astronomima poznato kao Tranzicija Merkura) slika i snima na nekoliko načina. Da se slika direktno kroz teleskop sa filterom, da se slika proekcija (na slici: Fokus u dimu vidi se okular iz koga izlazi jak snop fokusirane sunčeve svetlosti). Na lap topu smo radili slike sa CEMOS webcam-om. 4.5" reflektor je namešten da pravi proekciju na beloj tabli, a 102mm refraktor da služi za cemos webcam i slikanje sa foto aparatom. Planovi su otprilike tekli po planu. Doduše ja sam se iznenadio kada sam video da Merkur ulazi u sunčev disk baš u predviđeno vreme. Ja sam se očekivao da ću ga videti tek desetak minuta od kontakta. Na projekciji koja je imala prečnik od oko 50cm veoma se jasno video kompletan deo ulaska Merkura u Sučev disk. Na slici Merkur tranzit1 koja je rađena metodom projekcije možete da vidite sam ulazak Merkra tj. sam početak tranzicije. Na slici Merkur tranzit2 slikana preko 102mm refraktora sa fabričkim filterom za Sunce i na slici Merkur tranzit3 slikana u projekciji vidi se jedna od mnogobrojnih položaja Merkura na putu kroz sunčev disk. Na slici Merkur tranzit su poslednji momenti tranzicije Merkura slikana u projekciji.

Merkur tranzit1 (veća 11 k) Merkur tranzit2 (veća 6 k) Merkur tranzit3 (veća 6 k)
 
Merkur tranzit
Emin

Da ne zaboravim i slike koje su rađene sa cemos webcam-om. Sa njom su zabeleženi momenti ulaska Merukra i nekoliko pozicije unutar Sunca ali kraj nismo mogli da snimamo jer Emin koji je radio sa lap topom je morao da nas napusti jer je morao ići na posao. Na slikama Merkur tranzit cemos,1,2,3,4,5.

cemos 1 2
3 4 5

Na molbu asistentkinje Gordane sa PMF-a (čiji teleskop inače koristimo) oko 10h otišli smo na PMF i tamo postavili teleskope gde su i studenti a i osoblje fakulteta imali prilike da pogledaju kroz teleskop i u projekciji deo tranzicije. Pred sam kraj tranzicije smo otkazali gostoprimstvo građanstvu i nastavili da slikamo u proekciji i kroz teleskop.

Radan go merka

No kako su tekle pripreme za slikanje i kako se slikalo u projekciji i na lap topu možete da vidite na slikama koje vam šaljem.

Pozdrav iz tropski vrelog Skoplja

Radan sa prijateljima iz Skopskog AD-a.

Drugi izveštaji>

(maj 2003.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride ]