Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
teorija
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Potraga za vanzemaljcima iz kućne fotelje – SETI
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Izgled računalnog programa SETI na monitoru računala

Misija američke letjelice Mars Phoenix Lender koja je u potrazi za bilo kakvim oblikom života na Marsu, te nedavna izjava iz Vatikana o prihvatljivoj mogućnosti postojanja života na drugim svjetovima u svemiru, nanovo je aktualizirala jedan već pomalo zapostavljen projekt – SETI.
Tijekom maja 1999. godine s University of California – Berkley pokrenut je veliki program nazvan SETI (Potraga za vanzemaljskim civilizacijama). Projekt SETI je pretpostavljao uključenje većeg broja ljudi diljem svijeta u obradu digitalnih podataka sakupljenih pomoću 300-metarskog radio teleskopa Arecibo. U moru signala gotovo je nemoguće izvući slabašnu informaciju karakterističnog oblika – glas razuma s nekog drugog udaljenog svijeta.

Od tada do danas dogodilo se nekoliko promjena u SETI projektu, no misao vodilja ostala je do danas iste. Približiti znanost svim ljudima koji imaju računalo i pristup internetu te ponukati ih da se uključe u program traganja za vanzemaljskim civilizacijama.

Za tu je namjenu izrađen poseban računalni program koji se sa internet stranica SETI projekta instalira na računalo. Ostatak posla izvodi samo računalo i nema ama baš nikakove potrebe uplitanja u njegov rad. Program zauzima svega nekoliko Mb prostora na disku i nije zahtjevan po pitanju performansi računala. Nakon obrade informacijskog paketa program pri konekciji na internet šalje u SETI rezultate rada vašeg računala te istovremeno skida novi paket za daljnju obradu.
Nedavno je cijeli projekt osuvremenjen, od teleskopa Arecibo koji je dobio nove, osjetlljivije senzore i opremu pa do računalnog programa za kućna/prijenosna računala. U ovom trenutku više od 300.000 računala diljem svijeta obrađuje podatkovne pakete s radioteleskopa Arecibo u nadi pronalaska signala živih bića negdje u svemiru.
Želite li i vi biti dio najrasprostranjenijeg znanstvenog projekta na svijetu svih vremena, upišite u neku od internet tražilica izraz "seti@home", skinite SETI program na vaše računalo i krenite u uzbudljivu potragu za vanzemaljskim životom!

(06.06.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

SETI projekat - traganje za vanzemaljskim intligentnim životom

SETI (iz: Radio astronomija)

Evropski SETI (EUT) Setijevci iz YU pozvani da se priključe evropskom udruženju 

Intervju sa osnivačem EUT 

Evropski SETIjevci odgovaraju na pitanja Astronomskog magazina: šta biste želeli da čujete od inteligentnog vanzemaljca...