Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Teorije
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astro...
Solarna energija sa Meseca

Komentar

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

08. 01. 2007.

Na ovom sajtu nije baš uobičajeno da se iznose nečiji govori, ali pošto se radi o nauci, neka ovo bude redak presedan. U pitanju je obraćanje dr Davida R. Criswella [1] američkoj senatskoj Potkomisiji za trgovinu, nauku i transport na proširenoj Sednici za nauku, tehnologiju i kosmos. Kada pročitaš, biće ti sigurno interesanto da saznaš da je ovaj govor u Senatu održan još 6. novembra 2003. godine. A videćš i zašto.

"Gospodine Predsedavajući i članovi Podkomisije:

Počastvovan sam da imam mogućnost da predstavim program za ekonomsku i ambijentalnu zaštitu Zemlje, posebno Sjedinjenih američkih država, a u svetlu stvarnih Zemljinih potreba za električnom energijom

Možda nekima ideja o energetskim zracima izgleda kao mašta, ali to već postoji. Ovo je slika dela Meseca dobijena radarom Arecibo iz Portorika. Zzrak sa Areciba prolazi kroz jonosferu intenzitetom od 20 –25 W/m2. Sistem LSP je predviđen da šalje mikrotalasni zrak jačine od oko 230 W/m2.

Do 2050. godine, na Zemlji će približno živeti 10 milijardi ljudi i zahtevaće oko 5 puta više energije nego što trošimo danas. Do tada, solarna energija sa Meseca bi mogla svakome da obezbedi čistu, dostupnu i trajnu električnu struju. Nijedna druga opcija na planeti ne može da obezbedi minimum 2 kWe [2] ili 6 kWt dnevno po osobi ili najmanje 20 TWe (teravati) odn. 60 TWt ukupno. (U cilju diSkusije, pretpostavimo da se korišćenje energije nastavi tom stopom sve do 2070. godine. Po proračunima, od 2000. do 2070. svetu bi bilo potrebno oko 3.000.000 GWt/god., ili 1.000.000 GWe/god. energije. Teško je verovati da bi konvencionani fosilni, niklearni i ostali zemaljski obnovljivi energetski sistemi mogli to da pokriju.)

Zato se predviđa gradnja solarnih centrala će na Mesecu, koje će prikupljaće jedan mali deo Mesečeve solarne energije, pretvarati je u energetske mikrotalasne zrake, i slati ih na Zemlju. Ovde bi se ti zraci pretvarali u električnu energiju i po potrebi dalje distribuirali preko lokalnih električnih mreža. Ti zemaljski prijemnici energije, mogli bi da primaju energiju s Meseca direktno ili pak indirektno, preko relejnih satelita, u slučaju da prijemnici ne mog da "vide" Mesec. Jačina svakog energetskog zraka bi bila oko 20% ili manje od jačine podnevnog sunca (oko 230 W/m2). Svaki energetski zrak bi mogao bezbedno da se prima u, recimo, velikim, već postojećim industrijskim zonama.

Prototip jedne LSP Mesečeve baze.

Tzv. "Lunar Solar Power (LSP) System" neće zahtevati bazično nove tehnologije. Za gradnju ovakvog sistema, sva adekvatna znanja o Mesecu i osnovnim tehnološkim procesima su poznata još od sedamdesetih godina. Za gradnju Mesečevih pogona bili bi zaduženi brojni roboti i ljudske posade. Sve komponente bi mogle na licu mesta da se naprave od lunarnog materijala [3], čime bi se izbegli ogromni troškovi transporta materijala sa Zemlje. LSP sistem je distributivan i otvoren, i spreman za prilagođavanje novim proizvodnim i operativnim tehnologijama, čim one budu dostupne.

Inženjeri, naučnici, astronauti i sposobni menadžeri u rudarstvu, proizvodnji, elektronici, aeronautici i industrijskoj proizvodnji robe – svi oni su dobro došli u stvaranju novog bogatstva na Mesecu. Hiljade američkih tele–robotskih radnika, uglavnom na Zemlji, nadgledali bi lunarnu mašineriju i održavali LSP sisteme.

Naš nacionalni svemirski program, u saradnji sa naprednom američkom industrijom, u stanju su da izgrade LSP sistem za mali deo sredstava koja bi inače bila potrebna za ekvivalentne kapacitete na Zemlji. Za samo nekoliko godina napora, poboljšani sistemi šatlova i Svemirskih stanica i produktivna mašinerija LSP sistema, mogli bi da profunkcionišu u svemiru i na Mesecu. Potom bi za kratko vreme, za možda samo 15 godina, LSP sistem mogao da poveća prosečnu potrošnju energije u Americi za oko 0,2 TWe, a potom da postane potpuno profitabilan. Kada bude u stanju da Zemlji obezbedi 20 teravata električne energije godišnje, njena cena će iznositi samo petinu današnje cene. Po današnjim cenama električne energije, LSP će moći da stvara oko 9 triliona [4] dolara godišnje.

Kao i električne brane, svaki prijemnik električne energije na Zemlji može da postane dinamo ekonomskog razvoja regiona. Svetski bruto dohodak bi porastao za makar 10 puta. Prosečni godišnji prihod po glavi stanovnika razvijenih zemalja bi mogao da poraste sa današnjih $2.500 na oko $20.000 [5]. Ekonomske migracije, kao one iz Meksika i Srednje Amerike u Sjedinjene države, postepeno bi splasnuo.

Povećavanje bogatstva razvijenih zemalja će stvoriti nova i ubrzati razvoj starih tržišta za američka dobra i usluge. Lunarna energija će moći da proizvodi jeftin vodonik kao gorivo za atomobile, bez oslobađanja gasova koji će izazvati efekte "staklene bašte". Plaćanja SAD drugim zemljama za naftu, prirodan gas, petrohemiju i robu kao što je recimo veštačko đubrivo, osetno će se smanjiti. LSP industrija će stvoriti nove, visokovredne američke poslove. LSP će za Ameriku otvoriti mesta za mnoge velike investicije. Prosečan američki prihod po glavi će moći sa današnjih $35.000 da se poveća na više od $150.000 godišnje [6].

Do 2050, LSP sistem će omogućiti čitavom ljudskom društvu prosperitet, ali očuvanjem a ne trošenjem biosfere.

Sa poštovanjem,
Dr David R Criswell"

 

 
[1] Dr Criswell je direktor Instituta za "Space Systems Operations", profesor na University of Houston i University of Houston–Clear Lake.
[2] "e" označava električnu energiju, a "t" termalnu energiju.
[3] Računa se da Mesečeva prašina i stene sadrže oko 20% silicijuma, 40% kiseonika i oko 10% metala (gvožđa, aluminijuma itd.)
[4] To je po našem, oko 9 miliona miliona dolara.
[5] 2005. američki prosečan dohodak po glavi je bio oko $44.000, i bili su na 6. mestu u svetu. Prvi je bio Luksemburg ($66.000), drugi Norveška ($60.000), a treća Švajcarska ($54.000).
[6] Statistički, prihod po glavi je 2004. bio $33.050.
 

(16.01.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

Duša pre zvezda - prof. dr V. Ajdačić o nauci u III milenijumu

Provera kosmičke realnosti - članak iz novembarskog (2003) izdanja časopisa WIRED

Netačna slika Velikog praska?

VELIKI PRASAK - PRVI TRENUCI

Ajnštajn na proveri