Mala astronomija - HOME
ma@astronomija.co.yu
 

 

 


mala astronomija

Piši nam na adresu:
ma@astronomija.co.yu
 

Sadržaj MA

 

Sadržaj AM

 

 

 

 

 

 

 

 
Rakete

Rakete
Raketa na tečno i
čvrsto gorivo.
Veći crtež, 11 kb

Više o raketi ovde

 

Upoznajte Milutina
 
Kakvo je to zanimanje ASTRONAUT

 

 Hmm baš me zanima....

KAKO SPAVAJU ASTRONAUTI

Ana Nikoloska
anik4@yahoo.com

Astronauti koriste vreće za spavanje koje su pričvršćene kaišem za krevet čime se lebdenje sprečava.

Gotovo da ja svako iskusio da ne može da zaspi. U takvim momentima sve nam smeta: ljudi koji pričaju na ulici, motor automobila, šum frižidera, otkucaji sata, sopstveno disanje... Jedne takve noći kada nisam mogla da zaspim, počela sam da razmišljam kako izgleda spavanje u vasioni, u space shuttle-u. Tada sam smatrala da se astronauti zabavljaju dok plove po kabini spavajući, da im nije potreban krevet i da mogu zaspati bez ikakvih probleme. Htela sam da testiram moje hipoteze pa sam narednih dana sprovela jedno Internet "istraživanje" o spavanju astronauta. Bila sam iznenađena kada sam videla da moje pretpostavke uopšte ne odgovaraju činjenicama.

Astronaut

Astronaut, ne spava.

Kao prvo iznenadilo me saznanje da više od 50% astronauta upotrebljavaju pilule za spavanje. Ove pilule sačinjavaju više od 50% svih lekova koje astronauti upotrebljavaju za vreme kosmičkih letova. Čak i pored njihove upotreba spavanje je u proseku kraće za 2 sata u poređenju sa spavanjem koje bi imali na zemlji. Kada sam bolje razmislila to mi i nije bilo tako čudno. Mnogo faktora utiče na san. Verovatno sama pomisao kosmonauta da se nalaze u vasioni kao i preokupiranost poslom koji treba završiti prouzrokuje uzbuđenje koje remeti san. Nedostatak sna prouzrokuje tenziju, usporeno vreme reakcije, smanjenu koncentraciju, umanjen kvalitet rada ili, drugačije rečeno povećava verovatnoću da se dogodi nesreća.

Pranje zuba.

Pranje zuba, pa u krevet.

Na Zemlji, pod normalnim okolnostima, sa dobrim snom ovi simptomi nestaju, ali u vasioni je teže dobro se naspavati. Unutrašnji časovnik kontroliše cirkadijalni ritam koji proizvode cikluse koji traju 24,2 časa. Časovnik se sam namešta svako jutro samim izlaganjem organizma svetlosti. U šatlu dan i noć se menjaju svakih 45 minuta, znači sunce izgreva svakih 90 minuta. Ovo brzo menjanje dana i noći unosi zbrku u časovnik. Da bi se spavanje olakšalo astronauti koriste crne maske za oči.

Spava

Astronaut
spava

Nasuprot mojoj pretpostavci da je vrlo zabavno istovremeno lebdeti i spavati, astronauti smatraju da je to vrlo nelagodno i zato koriste vreće za spavanje koje su pričvršćene kaišem za krevet čime se lebdenje sprečava. U šatlu obično ima 4 kreveta, pa, ukoliko je broj posade veći, neki spavaju ili prilepljeni uza zid, znači u vertikalnom položaju, ili sedeći u stolici. Obično je posada podeljena u dve grupe, pa dok jedna grupa radi 12 sati, druga spava i izvodi određene vežbe.

Boravak astronauta u vasioni i planiranje dugačkih kosmičkih putovanja, otvara nova polja za istraživanje iz oblasti spavanja i sna. Da li će se unutrašnji časovnik moći prilagoditi drugačijem ciklusi dana i noć od 24 časovnog ciklusu? Koji sve faktori utiču na san? Da li čovek može da hibernira u toku dugih kosmičkih putovanja? Možda će se sa odgovorima na ova pitanja pomoći ne samo astronautima već i svima na zemlji koji imaju probleme sa spavanjem.

(septembar 2004.)

hoću da saznam više
Više o čuvenim letelicama i letovima u svemir ovde
Više o raketi ovde
Više o pozivu astronauta ovde

 
Space mail
Piši nam ili na adresu: ma@astronomija.co.yu
Ili direktno iz Male astronomije ovde.
Mala astronomija - HOME
Upiši svoju e-mail adresu
Predmet (o čemu pišeš):
Tekst pisma:  

Sadržaj Male astronomije

vrh strane