Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
NASA angažovala Petoricu veličanstvenih

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

24. mart. 2008.

Nasin "Constellation Program" je odabrao pet kompanija koje već imaju odgovarajuće kosmičke reference, koje će biti nagrađene za 210–dnevo nezavisno proučavanje i ispitivanje Nasinog koncepta lunarnog lendera koji bi do 2020. godine trebalo da uspešno odnese 4 astronauta na Mesec.

 Kliknite na ilustraciju  
baza.jpg (86584 bytes)
Baza na Mesecu, umetnička vizija.

Ukupna visina nagrada će iznositi oko $1,5 miliona, a najviša nagrada za pojedinca će iznositi primamljivih $350.000. Proučavanje predloga i sugestija će biti iskorišćeni za tehničko unapređivanje postojećeg dizajna u pripremama za razvoj letilice.

 Kliknite na ilustraciju  
1.jpg (1351990 bytes)
7.jpg (313868 bytes)

Početak i kraj radova na simulatoru modula sa ljudskom posadom "Orion".

"Constellation Program" planira da napravi Nasinu sledeću generaciju kosmičke flote – u koju spadaju i rakete "Ares I" i "Ares V", kapsula sa ljudskom posadom "Orion", i lunarni lender "Altair" – koja će odneti ljude dalje od niske orbite oko Zemlje (LEO) i do Meseca. NASA takođe planira da će serijom takvih letova uspeti da na Mesecu izgradi stalnu postaju s ljudskom posadom.

"Ovakve studije će dati vrlo korisne podatke za konačni razvoj 'Altair' lunarnog modula", kaže Jeff Hanley, menadžer "Constellation Programa" u Džonsonovom svemirskom centru u Hjustonu. "Industrijska saradnja će nam obezbediti bolji uvid u naše planove i napore koje ulažemo u razvoj dizajna ove svemirske letilice."

Odabrane su sledeće kompanije: "Andrews Space" iz Seattlea, "The Boeing Co." iz Hjustona, "Lockheed Martin Space Systems Company" izf Denvera, "Northrop Grumman Corporation" iz El Segunda, i "Odyssey Space Research"[1] iz Hjustona.

Navedene kompanije će proceniti trenutni Nasin koncepr i dizajn, predložiti sigurnosna unapređenja i imenovati odgovarajuće industrijske partnere.

Za više informacija o Nasinom projektu "Constellation": http://www.nasa.gov/constellation

 

[1] Ova mala ali moćna firma je osnovana u novembru 2003. i jedina privatna kompanija koja radi na pet sledećih letilica s ljudskom posadom (ATV, HTV, CEV, i obe svemirske letilice COTS sa SpaceX i Rocketplane Kistler).

(26.03.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

NASA OSTAJE BEZ PLUTONIJUMA?

Trka za lovom