Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
NASA U KRIZI?
 

Vaši komentari

05/10/2008.

50 godina američka Agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja - NASA - predvodila je u prodiranju u tajne svemira. Međutim u poslednje vreme mnogi smatraju da je njena budućnost ispunjena neizvesnostima.

Američka svemirska agencija NASA ove godine slavi 50. godišnjicu osnivanja. Ali stanje u kojoj se agencija nalazi i njena neizvesna budućnost mnoge ispunjava zebnjom. Američki senator Bil Nelson predsedava pododborom Senata koji nadgleda i NASU.

"NASA je na pretkretnici, koja se svodi na to da li ćemo imati dovoljno političke volje i nacionalnih resursa da ostvarimo san o daljim istraživanjima svemira, kako sa ljudskim posadama tako i bez njih," kaže senator Nelson.

Od svog osnivanja NASA je na budžetu federalne vlade i Kongres je uvek bio darežljiv prema njoj. Konsultant za svemirska istraživanja i bivši menadžer NASE, Alan Ludvig, kaže da to više nije tako.

"Na vrhuncu programa Apolo NASA je dobijala četiri procenta od federalnog budžeta. Danas, to je svedeno na 0,6 procenta," kaže Ludvig.

Prva letelica za višekratnu upotrebu, zvana šatl, poletela je 1981. godine. Kada 2010. budu povučene iz upotrebe moglo bi da prođe i pet godina pre nego što novi brodovi budu spremni za let. NASA bi želela da obnovi letove na Mesec, planira slanje posada na Mars i za te poduhvate planira nove letelice. Ali, senator Nelson kaže da će novac i dalje biti problem.

"Bez dodatnih sredstava NASA ne može paralelno da razvija i nove letelice i program Konstelejšn i zbog toga će doći do petogodišnje pauze u letovima astronauta," kaže Nelson.

Dok se nove letelice grade i testiraju američki astronauti moraće da koriste tuđe rakete za letove do Međunarodne svemirske stanice. Bivši astronaut i senator, Džon Glen:

"NASA je toliko osiromašila da je morala da smanji broj letova šatla kako bi uštedela. Mislim da je skandalozno to što nećemo imati sopstveni prevoz, nego ćemo do 2010. morati da se oslanjamo na Ruse," kaže Džon Glen.

Astronauti i dalje sa entuzijazmom gledaju na svemirska istraživanja, ali u ovoj, jubilarnoj godini, NASA se suočava sa velikim izazovima.

Preuzeto sa:
http://www.voanews.com/serbian/2008-10-05-voa3.cfm?rss=topstories

(09.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 
Predsjednička kampanja zahuktava se na Floridi

NASA ULAZI U RIZIČNE MISIJE