Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
DAWN: ODLAŽE SE ZA DVA MESECA

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

8 .7. 2007.

 Kliknite na snimak  
dawn.jpg (67046 bytes)
Dawn; Foto NASA

Najzad se dogodilo ono čega su se svi plašili: Nakon dugo premišljanja i kontroverznih izjava, NASA je definitivno odlučila da lansiranje svemirske letilice „Dawn“ odloži čak do septembra! Ova osmogodišnja misija bi trebalo da nas bar donekle približi razrešenju misterije o poreklu solarnog sistema.

Ovo je već drugo odlaganje lansiranja u kratkom periodu.

Prvenstveni razlog za pomeranje lansiranja jeste opasnost od podudaranja priprema za julsko lansiranje ’Dawna’, misije sa visokim ograničenjima, i misije ’Phoenix Mars Lander’ predviđene za početak avgusta,“ izjavili su zvaničnici Nacionalne agencije u izjavi datoj u subotu.

Septembarsko lansiranje neće uticati na realizaciju svih naučnih ciljeva misije ’Dawn’ koji su bili u planiranu i za julsko lansiranje,“ izjavila je NASA dalje.

Prvo lansiranje je bilo zakazano za subotu, ali je zbog vremena bilo odloženo za ponedeljak.

NASA je potom objavila da brod, čiji je zadatak bio da sa Atlantika prati letilicu do ulaska u orbitu, neće moći da stigne na odredište do ponedeljka.

Kao što sam već pisao, misija „Dawn“ je trebalo da nam istraživanjem dva objekta iz asteroidnog pojasa, Veste i Ceresa, osvetli najranije momente rađanja solarnog sistema pre 4,6 milijardi godina.

Po rasporedu, „Dawn“ će ući u orbitu oko Veste u oktobru 2011., da bi u maju 2012. krenula ka Ceresu, u čiju će orbitu ući u februaru 2015. godine – prevalivši ukupno preko 5,1 milijardi kilometara.

Prozor za lansiranje će, po rečima NASA, biti otvoren sve do kraja oktobra, nakon čega će asteroidi početi da se udaljavaju jedan od drugog, čineći da je zajednički randevu praktično nemoguć. Sledeći put će ove dve stene biti blizu jedna drugoj tek za 15 godina. To će biti prva misija u kojoj je planirana orbitna poseta oko dva različita objekta.

Ovaj svemirski istraživač, dužine 1,64 m i širok 1,27 m kada otvori solarne kolektore, opremljen je kamerom visoke rezolucije i sa dva spektrometra koji će ispitivati pomenute asteroide. Tajna malih dimenzija je u tome što je pokretački pogon zapravo jonski, što znači da tri motora nose daleko manje goriva nego klasične sonde.

Ceres, otkriven 1801, je sferno telo prečnika oko 960 km. Naučnici veruju da ispod tanke stenovite kore postoji i sloj vodenog leda.

Vesta, otkrivena 1807, je iako dosta manja od Ceresa ipak treći po veličini asteroid u solarnom sistemu. Ima prečnik od 520 km, i sastavljen je isključivo od stenja. Naučnici veruju da su mnogi mali meteoriti pronađeni na Zemlji potekli upravo odatle.

Iako je prvobitna misija „Dawn“ bila već i zvanično otkazana, NASA je 2006. ipak obnovila ovu misiju, obezbedivši projektu dodatnih $449 miliona.

To će biti deveta od deset planiranih misija Discovery programa koji ima za cilj slanje svemirskih letilica bez ljudske posade u svemir, često se fokusirajući na sateroide.

NASA će imati nov brifing za novinare sutra, u ponedeljak, u 11:30, i pokušati da objasne razloge za otkaz lansiranja „Dawna“, kao i da upoznaju prisutne sa pripremama za lansiranje „Phoenix Mars Landera“.

 

(08.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

DOWN - Najzad prodor ka asteroidima

HABL POMAŽE SONDI "DAWN"