Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
NASA plaća mesto za svog astronauta u ruskom "Sajuzu"

Grujica Ivanović
grujica@astronomija.co.yu

Predstavnici NASA-e poptisali su ugovor sa menadžerima Federalne kosmičke agencije (FKA) Rusije o zakupu sedišta za američke astronaute uoči predstojećeg lansiranja 13. osnovne posade Međunarodne kosmičke stanice (ISS). Da tog ugovora nije bilo, NASA bi ostala bez svog predstavnika na Kosmičkoj stanici u čijoj je izgradnji do sada utrošila nekoliko desetina milijardi dolara.

Ugovor je potpisan posle pritiska Bele kuće na Kongres da poništi Zakon o zabrani finansiranja zemalja koje Iranu isporučuju nuklearnu tehnologiju, a Rusija je jedna od njih. Ugovorom sa NASA-om, Rusija je bila obavezna da zaključno sa 12. osnovnom posadom obezbedi da njihov brod "Sajuz" služi kao "čamac za spasavanje" posada Kosmičke stanice. Sada na stanici borave Vilijam Mekartur (William McArthur) i Valerij Tokarev. Lansiranje Mekartura Rusija je finansirala iz svog budžeta, što se međutim ne odnosi na njegov povratak. Stari plan NASA je bio da Mekartura vrati na Zemlju jednim od šatlova. Kako se povratak šatla ne očekuje pre maja 2006. (što takođe još uvek nije zvanično potvrđeno), postojao je rizik da Mekartur produži boravak na stanici sve dok šatl ne postane potpuno operativan.

Kompromis je, konačno pronađen. Ono što se naslućivalo desilo se poslednjih dana prošle godine. NASA i FKA su potpisali ugovor vredan oko 44 miliona US dolara. Podsetićemo da turisti za 10. dnevni let plaćaju oko 21 milion dolara. U okviru ugovora Rusija će obezbediti obuku i let u kosmos astronauta Džefri Vilijamsa (Jeffrey Williams). On će skupa sa ruskim kosmonautom Pavelom Vinogradovimm poleteti u kabini broda "Sajuz TMA-7" krajem marta 2006. kao član 13. osnovne posade Kosmičke stanice. U njihovom društvu će biti i prvi Brazilac u kosmosu pukovnik Markus Pontes, čiji je let takođe plaćen. U tu cenu je uračunato i mesto u kabini starog broda "Sajuz TMA-6" kojim će se Mekartur vratiti na Zemlju, kao i eventualna upotreba novog "Sajuza" kao "čamca za spasavanje" američkog astronauta. Konačno, plaćen je i zakup malog prostora u sledećem teretnom brodu "Progres" za transport ličnih stvari člana sledeće 14. osnovne posade.

Džefri Vilijams i Pavel Vinogradov će provesti u kosmosu šest meseci. Trenutno, planirano je da se Vilijams vrati na Zemlju šatlom (kojim će na ISS stići i njegova zamena), a Vinogradov "Sajuzom". Ako se, međutim, sa lansiranjem šatla kasni, moguće je potpisivanje novog ugovora kojim će se finansirati povratak Vilijamsa i lansiranje sledećeg američkog astronauta na ISS. NASA je sa FKA potpisala ugovor da do kraja 2011. Rusija obezbeđuje jedno sedište za američkog astronauta u brodu "Sajuz" za njegovu hitnu evakuaciju sa Kosmičke stanice, ali je sasvim moguće da ugovor obuhvati lansiranje i povratak na Zemlju.

(12.01.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

vrh

 

 

Rusi imaju velike ambicije

RUSKA TEHNOLOGIJA ZA ESAu (24.03.2005.)

RUSKA NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

PRVI KOMERCIJALNI LET OKO MESECA DO 2010.