Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
INDIJA: 10 SATELITA JEDNOM RAKETOM
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 

Službenici Indijske svemirske agencije (ISRO) izdali su jučer i službeno priopćenje kako je misija lansiranja čak deset satelita pomoću rakete nosilice PSLV u cijelosti uspjela.
Tijekom ponedjeljka sa raketodroma Sriharikota na jugu Indije lansirana je modificirana varijanta rakete nosilice PSLV-3, koja je u svemir ponijela 690 kg masivni satelit Cartosat-2A te neimenovan 83 kg masivan satelit, oba izrađena u Indiji i namijenjena za potrebe vojske, privrede i telekomunikacija. Pored njih u teretnom prostoru rakete našlo se još osam nano satelita masa između 3 kg i 18 kg sagrađenih pri znanstvenim i sveučilišnim centrima iz Europe, Kanade i Japana.

  Kliknite na ilustraciju        
Indijska raketa nosilica PSLV na lansirnoj platformi (u sredini), naokolo se uočavaju četiri visoka metalna stupa koji slože kao gromobrani za slučaj nevremena, obzirom je svaka raketa zapravo prava divovska bomba kontrolirane eksplozije

Svega desetak minuta nakon lansiranja raketa je već bila u svemiru, a sateliti su uspješno jedan po jedan izbačeni iz teretnog prostora i započeli s radom. U ovom trenutku svi oni rade normalno, a cijela je misija zapravo primjer kako se uz poštivanje tehničkih procedura i kvalitetan rad te suradnju znanstvenika iz cijelog svijeta složene svemirske misije mogu uspješno realizirati.

Bilo je ovo trinaesto po redu lansiranje rakete PSLV kojime se Indija dokazala kao respektabilna svemirska sila.

(29.04.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

«CHANDRAYAAN-1» U SREDIŠTU POZORNOSTI

Indija stremi ka Mjesecu

INDIJA ŠALJE LJUDE U SVEMIR?

"CHANDRAYAAN 1" NOSITI ĆE AMERIČKE INSTRUMENTE