Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
INDIJA ŠALJE LJUDE U SVEMIR?
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Indijski znanstvenici (i političari) do kraja ove godine izraditi će cjelovite materijale o možebitnom pokretanju programa slanja Indijskih astronauta u svemir vlastitim raketama i svemirskim brodovima.

U ovom trenutku vodi se rasprava o tome je li takav program neophodan ili ne, na koji bi način slanje indijskih astronauta djelovalo na Indijsku tehniku, kulturu i percepciju nacije u svijetu, te koliko bi to koštalo.

Indijci su svjesni kako im za takav pothvat trebaju mnoge nove tehnologije, kako treba izgraditi nove rakete, svemirski brod i sve njegove sustave kao i prateću zemaljsku infrastrukturu, a sve to na kraju mora završiti (ili bolje reći započeti) uspješnim završetkom prve od mnogih svemirskih misija.

Nakon što se u znanstvenim krugovima izradi kompletna studija mogućnosti takvog pothvata te ako ona pokaže opravdanost pokretanja programa, zatražiti će se nacionalni koncenzus prije njegova pokretanja.

U Indijskoj svemirskoj agenciji (ISRO) svjesni su sadašnjeg stanja njihove astronautike i posla koji je pred njima, ipak, Indija je ogromna, mnogoljudna zemlja sa velikim tehnološkim aspiracijama a slanje ljudi u svemir podrazumijeva svekoliki napredak u svim segmentima društva.

Prema mojoj procjeni, ukoliko se Indijci odluče na pokretanje ovog programa za očekivati je transver Sojuz-tehnologije iz Rusije koji bi im znatno olakšao i ubrzao posao. Svemirska utrka dobila bi još jednog takmaca, a A.C. Clarke-ovi romani postali bi još malo stvarniji, zato – GO ISRO!

(25.09.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

vrh

 

Indija stremi ka Mjesecu (27.01.2005.) 

INDIJA I USA ZAJEDNO KA MJESECU (03.02.2005.)

«CHANDRAYAAN-1» U SREDIŠTU POZORNOSTI

"CHANDRAYAAN 1" NOSITI ĆE AMERIČKE  INSTRUMENTE