Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Iranska "Lajka" uskoro u svemiru?!
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Iranska "Lajka" u svemir pomoću Kineske tehnologije

Iran u veoma skoroj budućnosti planira lansirati životinje u svemir, tako glasi sažetak izjave Mohammeda Ebrahimija iz Iranske svemirske agencije.

Raketama Kavoshgar-3 i 4 na kojima će instalirati specijalne kapsule za živa bića Iran će u Zemljinu orbitu lansirati za sada još nepoznate vrste životinja kao prethodnicu njihove svemirske misije s ljudskom posadom!

Krajem novembra Iranska državna televizija obznanila je javnosti kako je misija Kavoshgar-2 uspješno izvedena. Riječ je bila o drugoj po redu Iranskoj raketi za svemirska istraživanja. Ona je u svemir ponjela mali laboratorij koji je nedugo nakon lansiranja izvršio spuštanje kroz atmosferu i meko prizemljenje padobranom na Iransko tlo.

Tijekom ljeta veliku medijsku pozornost izazvalo je Iransko lansiranje tkz. "glupog satelita" (makete satelita bez operativne fukncionalnosti), amerikanci su tada medijski pokušali umanjiti Iranski uspjeh i prikazati ga kao potpuni promašaj, no čini se kako ta islamska zemlja ipak posjeduje svemirske kapacitete.

Veliki dio tehnoloških riješenja Iranci su "posudili" od Kine i Sjeverne Koreje, no dio njih načinili su i sami. Svjetske sile ova svemirska nastojanja drže pod budnim okom. Naime razvijajući snažne rakete nosače sposobne za svemirske letove i njihova ispitivanja doživljava se kao "legalno opravdanje" za razvoj raketa nosača atomskih bojevih glava, na čijem razvoju Iran intenzivno radi već godinama. U taj su projekt uključeni čak i inženjeri vojnih programa nekadašnje JNA!

Paralelno s razvojem i dodatnim testiranjima velike Iranske rakete Safir-e Omid (Ambasador Mira) ona bi kroz narednih dvije do tri godine bila potencijalno sposobna u svemir ponijeti kapsulu s astronautom. Hoće li Iranci iz zapećka uskočiti u svemirsku utrku ostaje da se vidi. U međuvremenu, negdje na Bliskom istoku neka nova "Lajka" sprema se za let u svemir!

(08.12.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
  

IRANSKI SVEMIRSKI PROGRAM

Iranska baklava u kosmosu

Iranski svemirski (NE)uspjeh