Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Završena kritična faza za ”SELENU”

 

Vaši komentari

Dipl. ing.
Drago I. Dragović

dragovic@net.yu

22/10/2007.

Japanska svemirska agencija (JAXA) je pre desetak dana objavila da je uspešno obavila manevar odvajanja drugog pomoćnog satelita sa svoje najnovije svemirske sonde „KAGUYA“. Radi se o malom satelitu VRAD (Vstar), pod nadimkom „ Ouna“. Prvi mali relejni satelit (Relay Satellite, Rstar), pod nadimkom „Okina“ oslobođen je 9. oktobra u 9:36 po lokalnom vremenu.

Čitave tri tone teška “KAGUYA“ (poznata dugo vremena tokom priprema pod imenom SELENESELenologic and ENgeneering Explorer) lansirana je raketom–nosačem H–IIA F13 još 14. septembra 2007. iz Svemirskog centra Tanegashima. Prema japanskim najavama, biće to najjača misija upićena na Mesec još od slavnih „Apollo“ misija.

Izveštaji naglašavaju da se i “KAGUYA“ i “Vstar“ i “Rstar“ osećaju dobro, i da je čitav kritični zahvat konačno obavljen, kako javljaju japanske novinske agencije “uspešno i po planu“.

Inače, Rstar je bio prvi od dva tzv. baby satelita koja je nosio „KAGUYA“. Planirano je da to bude prvi satelit koji će ispitati magnetno polje druge strane Meseca. Takođe, Rstar će sa mnogo većom preciznošću ispitati i gravitaciono polje Meseca, a u tome će mu metodom „radio interferencije“ pomoći drugi satelit, VLBI (Very Long Baseline Interferometer, ili VRAD, VLBI RADio source).

Oba satelita imaju po 45 kg, dimenzija su 100x100x65 cm, i pokreću ih baterije snage 70W. Trenutno se oba satelita nalaze u fazi provera primarnih funkcija i opreme, što će da potraje sve do sredine decembra, kada se očekuje uspešan start osmatračkog dela misije.

Gde je „KAGUYA“ sada, možeš videti ovde: http://www.selene.jaxa.jp/en/communication/position_e.htm

 

 

  Kliknite na snimke        
Fotografija pre odvajanja: Levo je Rstar, a desno se vidi satelit VRAD, ili Vstar
Fotografija nakon odvajanja: Rstar je izbačen i kreće se ka levoj strani slike. Desno je VRAD satelit, koji čeka da se i on aktivno uključi u misiju. Uspešno je oslobođen 12. oktobra.
Vidi se trenutak nakon odbacivanja satelita VRAD
Gore desno se vidi zapadna obala Mesečevo okeana, Oceanus Procellum. Fotografija je načinjena 5. oktobra u 14:50 po japanskom vremenu, sa visine od oko 1.500 km od Meseca.
Ovo je isto područje Meseca, ali snimljeno nekih 10 minuta kasnije, sa visine od oko 1.200 km
Slika je načinjena neposredno nakon ulaska Meseca u senku. Bilo je previše mračno da bi mogao da se slika severni pol našeg prirodnog satelita. Slika je načinjena u 3:10 sa visine od oko 800 km.

 

(07.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Izlazeće Sunce na Mesecu