AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji injenim rezultatima
 
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

NOVI POGLED NA LEDENI SATELIT
Enceladus u 3D

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

 28.03.2005.

Svakako jedan od najzanimljivijih produkata Kasini misije biće 3D konstruisane slike ledenih satelita, Titana (hm..) i olujnih oblaka u atmosferi Saturna. Tokom prolaska pored Enceladusa 9. marta 2005. godine Kasini je fotografisao nekoliko istih predela, ali sa različitog rastojanja. Preklapanje takvih slika omogućuje kreiranje 3D pogleda na tektonski izmučenu i svežim ledom prekrivenu površinu ovog satelita.

Da biste videli 3D efekat potrebne su vam crveno-plave naočari. Crveno ide na levo oko a plavo na desno.

Scena išarana pukotinama, kanjonima i deformisanim udarnim kraterima. Slika je načinjena sa udaljenosti od 26000 km (crvena) i 12000 km (plava). Obratite pažnju na veliki krater u gornjem desnom uglu (prečnik oko 10 km) i kanjon severno od njega. Sajajn 3D efekat.
Puna rezolucija (170 kb)
 
Pukotine i prelomi, očigledno veoma geološki mladi, presecaju nešto stariju površinu sa desne strane. Da li možete da procenite visinu objekata i dubinu kratera na 2D slici? Pogledajte sada ovu sliku sa crveno-plavim naočarima. Vrlo jasno se izdvajaju iznad okolnog predela frakture dole, malo levo od sredine. Slika je načinjena sa udaljenosti od 25000 km (crvena) i 14000 km (plava).
Puna rezolucija (110 kb)
 
Najdetaljniji pogled na površinu Enceladusa. Rezolucija plave slike je samo 30 metara i načinjena je sa udaljenosti od 5200 km. Crvena je uslikana sa 25000 kilometara. 3D pogledom vidimo da je teren prošaran kraterima, inače geološki stariji od okoline, blago izdignut. Vrlo dobar je i pogled na kanjon u donjem desnom delu slike. Puna rezolucija (140 kb)

Sve gornje slike delo su Cassini imaging team-a.

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
Više o misiji injenim rezultatima
 
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

(07.01.2005.)

vrh