AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji injenim rezultatima
 
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

PRVI CILJANI PROLAZAK PORED ENCELADUSA
(9. MART 2005.)
Fotografije

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

 9.03.2005.

Ova džinovska ledena grudva je zahvaljujući osmatranju Kasini orbitera postala jedan od omiljenih nebeskih objekata ljubitelja astronomije. Enceladus je jedinstven po tome što odbije gotovo svu svetlost koju primi od Sunca i Saturna. A odbije je jer je prekriven relativno čistim, odnosno ne mnogo zaprljanim, vodenim ledom.

Sa udaljenosti od 94 000 kilometara i naspram džinovskog diska Saturna, ovaj mali mesec zaista izgleda impresivno. Nažalost, samo ako vaše oči mogu da registruju infracrvenu svetlost, a ne mogu. Golim okom Enceladus izgleda belo i izuzetno sjajno. Na slici su veštačke boje koje ističu geološku raznolikost satelita. Autor ovog članka mora ovde da izrazi svoje frustracije zbog konstanih promašaja mete a odgovornost snosi naučni tim koji rukovodi kamerom. Mnogo lepše bi bilo, pa i sa naučne strane važno, da je ceo disk Enceladusa stao u vidno polje kamere.
Veća slika (90 kb)

Kasini je napravio stotine slika uskougaonom i širokougaonom kamerom i to u do sada neviđenim detaljima. Fotografisanje je počelo sa nekih pola miliona kilometara da bi se napravio globalni portret male rezolucije a završeno sa udaljenosti od 4300 kilometara rezolucije od oko 30 metara. Kompleksna istorija Enceladusa vidi se na ovim slikama.

Mozaik konstruisan od više "manjih" fotografija načinjenih sa udaljenosti od 13000 pa sve do 5200 kilometara. Kompleksnost terena predstavljaće veliku poteškoću planetarnim naučnicima koji imaju zadatak da objasne procese koji su doveli do formiranja ovakvih struktura koje vidimo na ovoj ogromnoj slici. Veličina slike iznosi 5936 sa 4744 piksela i možete je preuzeti sa ove adrese: http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA06206.jpg  (2 MB)  

Sve fotografije koje nam dolaze iz Saturnovog sistema se svakodnevno arhiviraju i dostupne su svima na adresi:
http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/raw/index.cfm  

Na zvaničnoj prezentaciji Kasini misije potražite najnovije vesti, sređene i obrađene slike Enceladusa i ostalih članova velike Saturnove porodice.

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
Više o misiji injenim rezultatima
 
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

(07.01.2005.)

vrh