Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sateliti
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Prstenovi oko Saturnova satelita Rheae
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 

Znanstvenici okupljeni na projektu istraživanja planete Saturn i njegovih satelita pomoću robotičke letjelice "Cassini", objavili su kako imaju dokaze da se oko drugog po veličini Saturnova – Rheae nalazi prsten!

 Kliknite na ilustraciju  
PIA10246.jpg (345073 bytes)
Umjetnički prikaz prstena oko Saturnova prirodna satelita Rheae

Sve do prije dvadesetak godina znalo se kako samo Saturn ima prsten, nakon toga otkriveni su prstenovi i oko Jupitera, Urana i Neptuna. Sve dosad vjerovalo se kako nije moguće da i prirodni sateliti imaju prstenove no sada je ta pretpostavka opovrgnuta. Zasad još uvijek nema "fotografskog dokaza" o postojanju prstena no detektirani su manji i veći komadići međuplanetarne materije i to pomoću šest različitih instrumenata na letjelici "Cassini" koji kruže oko Rheae u ravnini koja se proteže svega nekoliko stotina kilometara u širinu a nalazi se na nepunih 6000 km udaljenosti od površine satelita. Sama Rhea ima promjer oko 1500 km.

Još uvijek nije posve jasan mehanizam nastanka prstenova oko planeta pa tako ni ovog oko Rheae, no računalne simulacije pokazuju kako se može raditi o ostacima nekog asteroida ili komete koji je prije nekoliko stotina milijuna godina udario u satelit (ne nužno u Rheau), izbačeni ostaci skupljaju se u ravnini usljed gravitacijskog djelovanja i tako polako formiraju prstenasti disk.

Sunčev sustav iznimno je dinamično okružje, iznenađenja nas očekuju na svakom koraku, pa čak i tamo gdje smo mislili kako iznenađenja ne bi smjelo biti.

(08.03.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

SATELITI - tabelarni prikaz prirodnih satelita

Pogledajte i Fantastičan Satrunov svet

Saturnov mesec ima prstenove!